Διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να παγώσει τους πόρους περίπου 200 επιπλέον προσώπων και εταιριών στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για την πολιτική της Τεχεράνη σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Υπάρχουν περίπου 200 πρόσωπα και οντότητες στους νέους καταλόγους σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν απαγορεύσεις στις θεωρήσεις εισόδου (βίζες) στην Ε.Ε. και πάγωμα πόρων, κάτι που θα συζητήσουν την 1η Δεκεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες» είπε ένας από τους διπλωμάτες στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Οι ειδικοί προετοιμάζουν περίπου 200 ακόμα ονόματα για την τακτική επικαιροποίηση των καταλόγων» επιβεβαίωσε άλλος ένας διπλωμάτης.

Ακόμα η Ε.Ε. μελετά την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε βάρος «νέων τομέων της οικονομίας και της βιομηχανίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας» όπως είπε ο ένας διπλωμάτης.

Εάν οι 27 χώρες της Ε.Ε. δεν διαφωνήσουν σχετικά με τους καταλόγους των ονομάτων, η συζήτηση θα μεταφερθεί στο ζήτημα του να συμπεριληφθούν νέοι τομείς της οικονομίας και της βιομηχανίας του Ιράν σε αυτούς.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες την διακοπή κάθε υφιστάμενης σχέσης ανάμεσα στον εγχώριο χρηματοοικονομικό τομέα και τις τράπεζες του Ιράν.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρότεινε η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία καθώς και ο Καναδάς, και άλλες χώρες που θέλουν να λάβουν μέρος σε μια τέτοια πρωτοβουλία να λάβουν την απόφαση να «παγώσουν… τους πόρους της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και να διακόψουν κάθε αγορά ιρανικού πετρελαίου που πραγματοποιούν».

Στο μεταξύ η Ιταλία προσέφερε την «πλήρη υποστήριξή της στις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ» όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της νέας τεχνοκρατικής ιταλικής κυβέρνησης Τζούλιο Τέρτσι.

«Η Ιταλία υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο επιβολής οικονομικών κυρώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε το ιταλικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.