Παρέλαβε την επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στις πρώτες του δηλώσεις απευθυνόμενος στους Βρετανού είπε χαρακτηριστικά: «Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο».

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσποιούμαστε ότι είναι μια χαρούμενη ημέρα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Λονδίνο» είπε τονίζοντας ότι υπάρχει «κάτι θετικό» στο Brexit και αυτό είναι ότι ένωσε τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ περισσότερο από ποτέ. «Θα παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων» με το Λονδίνο, συνέχισε.

Η Ε.Ε. θα προστατεύσει τα συμφέροντα των 27 μελών της, υπογράμμισε επίσης ο Τουσκ. Το θέμα, είπε, είναι να γίνει «έλεγχος των ζημιών» επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος που θα έχει το Brexit για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε ότι «περίπου οι μισοί» Βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ. Προς το παρόν, είπε, δεν θα αλλάξει κάτι. Μέχρι να αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία, το 2019, παραμένει μέλος της ΕΕ και όσα ισχύουν στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται και στη Βρετανία.

Την επιστολή παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Τουσκ ο Βρετανός πρέσβης στην Ε.Ε. Τιμ Μπάροου στο γραφείο του. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Εντός 48 ωρών ο Τουσκ θα αποστείλει στα 27 άλλα κράτη-μέλη το προσχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση. Τις απόψεις του θα παρουσιάσει επιγραμματικά τις απόψεις του στη Μάλτα όπου από σήμερα αναμένεται να συμμετάσχει σε συνέδριο των ηγετών της κεντροδεξιάς.

Η Τερέζα Μέι, μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων την ώρα που ο Σερ Μπάροου επέδιδε την επιστολή της στον κ. Τουσκ, τόνισε ότι το Brexit αποτελεί μία πραγματικότητα από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή.

Επανέλαβε ότι η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει και από την Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, καθώς οι εταίροι της στην Ε.Ε. τής έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αποδοχή της ελευθερίας κίνησης εμπορευμάτων και κεφαλαίων απαιτεί επίσης την αποδοχή της ελευθερίας κίνησης προσώπων, πράγμα που απέρριψαν, όπως είπε, οι Βρετανοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα.