Στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες υπάρχουν ανησυχίες για ξέπλυμα χρήματος ετοιμάζονται να προσθέσουν το Ιράν οι ΗΠΑ, εξηγώντας ότι η κίνηση αυτή σημαίνει πως θα ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω απομόνωση του ιρανικού χρηματοοικονομικού τομέα.

Την απόφαση αποκάλυψαν νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News και η εφημερίδα Wall Street Journal. Η εφημερίδα σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα επιβάλλει επίσημα κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα του Ιράν, εν μέρει για να αποφευχθεί ένα ξαφνικό σοκ στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

Βάσει του άρθρου 311 του Patriot Act, η κίνηση αυτή επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να επιβάλει ένα φάσμα «ειδικών μέτρων» σε κάποια χώρα, σε θεσμούς, σε είδη συναλλαγών ή σε είδη λογαριασμών.

Δεν είναι σαφές ποια είναι τα ακριβή μέτρα που σχεδιάζει να λάβει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για το Ιράν, αλλά δεν θεωρείται πιθανό το να επιβάλει κυρώσεις σε ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας, αφού αυτό θα πλήξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Η απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.