Στη Βιρμανία θα μεταβεί τον επόμενο μήνα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη επίσκεψη ενός επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα αυτή εδώ και 50 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος πήρε την απόφαση αυτή αφού συνομίλησε τηλεφωνικά από το αεροπλάνο του, το Air Force One, με τη νομπελίστρια της Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι σχετικά με τη διαδικασία ανοίγματος που άρχισε η χώρα.

«Έπειτα από πολλά χρόνια μαυρίλας, βλέπουμε εδώ και πολλές εβδομάδες ακτίνες προόδου με τις μεταρρυθμίσεις στη Βιρμανία», είπε ο Ομπάμα υπογραμμίζοντας τα «σημαντικά μέτρα» που ελήφθησαν από το βιρμανό πρόεδρο Τέιν Σέιν. Ο Ομπάμα θα συναντήσει τον Σέιν αύριο κατά τη διάσκεψη κορυφής, στην οποία οι ΗΠΑ συμμετέχουν για πρώτη φορά επισήμως.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα η επίσκεψη της Κλίντον έχει στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες για να δώσουν οι ΗΠΑ στη Βιρμανία τις δυνατότητες για να πραγματοποιήσει μια θετική μετάβαση.

Η επίσκεψη της Κλίντον θα σφραγίσει την επιστροφή της Βιρμανίας στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Η χώρα είχε τεθεί στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας από τη δεκαετία του 1990, εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα την κατ’ οίκον κράτηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι.