Λίγο μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ένας ελβετός δημοσιογράφος σε συνέντευξη με γερμανό αξιωματούχο τον ρωτάει τι σκοπεύει να κάνει η Γερμανία και πόσο πιθανό είναι να ορθοποδήσει ως έθνος.

Ο αξιωματούχος του απαντάει: «Οι λαοί ξεχνούν γρήγορα. Τα χρήματα που θα δοθούν για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας θα είναι πολλά, θα έρθουν να δουλέψουν για μας και αυτοί που τώρα πολέμησαν εναντίον μας. Είμαστε φυλή εργατική. Θα δείτε ότι θα γίνουμε η ισχυρότερη οικονομικά χώρα. Και τότε ο Γκέμπελς θα μπορέσει να σηκωθεί από τον τάφο του και να αναφωνήσει “και όμως νικήσαμε”».

Το τόσο προφητικό όσο και συγκλονιστικό απόσπασμα της συνέντευξης παρατίθεται σε άρθρο της «Ελευθεροτυπίας» τον Μάιο του 1995.

Σήμερα, η πρόβλεψη του Γερμανού φαίνεται να έχει γίνει πραγματικότητα. Όχι μόνον πράγματι πολίτες χωρών που είχαν πολεμήσει εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας πήγαν και δούλεψαν κατά την ανοικοδόμηση της, αλλά η κυριαρχία της στην Ευρώπη, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο, λίγοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι δεν έχει συντελεστεί.