Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας τάχθηκε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

«Ειλικρινά ελπίζω ο επόμενος γύρος του διαλόγου να διεξαχθεί σύντομα», είπε η κ. Άστον στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της ΕΕ απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει συνέχιση του διαλόγου των δύο πλευρών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης, το Δεκέμβριο.

Η κ. Άστον ξεκαθάρισε ότι δεν συζήτησε για το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας και την ένταση στο βόρειο Κόσοβο με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ένωσης.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε ότι πιστεύει στην ηγετική ικανότητα του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και εκτίμησε ότι εκείνος σε πρώτο πλάνο θα θέσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του λαού του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο γνωμοδότησε ότι πρέπει να αποδοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με το Κόσοβο.

Οι ηγέτες της ΕΕ παραδοσιακά εξετάζουν τα ζητήματα διεύρυνσης στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου μετά τις εκθέσεις και τις συστάσεις που δημοσιοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε φθινόπωρο για τα υποψήφια κράτη και τα πιθανά υποψήφια κράτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε επίσης να οριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Μαυροβούνιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γερμανία και η Γαλλία δεν επιθυμούν να αποφασίσουν για τις δύο χώρες το Δεκέμβριο, αλλά προτείνουν να αναβληθεί η λήψη απόφασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.