Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) πήραν τον έλεγχο στην περιοχή γύρω από το οδόφραγμα στη διάβαση Γιάρινιε, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας, που έστησαν Σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου.

Οι άνδρες των διεθνών δυνάμεων πέρασαν πεζοί από το οδόφραγμα απομάκρυναν το συρματόπλεγμα και απέκλεισαν την κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί από το βόρειο Κόσοβο στη Σερβία.

Οι Σέρβοι, που είναι πλειοψηφία στο βορρά του Κοσόβου, έχουν στήσει τους τελευταίους μήνες οδοφράγματα σε διάφορα σημεία για να αποτρέψουν την κυβέρνηση της Πρίστινας να αναλάβει τον έλεγχο στα σύνορα του βορείου Κοσόβου με τη Σερβία

Στη διάβαση Γιάρινιε, οι Σέρβοι κάτοικοι του Κοσόβου είχαν στήσει το οδόφραγμα για να εμποδίσουν την προσέγγιση οχημάτων της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), στα οποία επέβαιναν Αλβανοί τελωνειακοί και συνοριακοί αστυνομικοί.

Στην πρωινή επιχείρηση, με στόχο την ανάληψη ελέγχου από την KFOR, οι στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους Σέρβους από τα οδοφράγματα.

Δύο από τους διαδηλωτές προσήχθησαν για μιάμιση ώρα στη βάση της KFOR στο Γιάρινιε και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο πρόεδρος του δήμου Λεπόσαβιτς Μπράνκο Νίνιτς δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι οι πολίτες του βορείου Κοσόβου θα συνεχίσουν την ειρηνική αντίσταση κατά της εγκατάστασης αρχών του Κοσόβου στις διαβάσεις.

Τόνισε ότι η KFOR έκανε χρήση δακρυγόνων χωρίς λόγο και διευκρίνισε ότι οι Σέρβοι πολίτες δεν προβάλλουν αντίσταση στην KFOR και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά στους θεσμούς του Κοσόβου.

Οι Σέρβοι, μετά την επιχείρηση της KFOR, με φορτηγά ξεφόρτωσαν χαλίκια και έφτιαξαν νέο οδόφραγμα σε απόσταση, 100 μέτρων από το παλιό.

Η KFOR απέκλεισε και δύο εναλλακτικές διαδρομές δίπλα στη διάβαση Γιάρινιε και στον ποταμό Ίμπαρ, που οδηγούν από το Λεπόσαβιτς στο βόρειο Κόσοβο στην πόλη Ράσκα της Σερβίας. Οι διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ είναι υπό τον έλεγχο της Eulex με τις αρχές της Πρίστινας έχουν διορίσει τελωνειακούς υπαλλήλους και συνοριοφύλακες.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κυκλοφορία οχημάτων στις δύο διαβάσεις, καθώς οι Σέρβοι έχουν αποκλείσει τις οδικές αρτηρίες της περιοχής και έχουν διανοίξει άλλα περάσματα. Κάθε φορά που η KFOR κλείνει ένα πέρασμα, εντός ολίγων ωρών ανοίγουν ένα καινούργιο.