Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα απελευθέρωση σημαντικού αριθμού πολιτικών κρατούμενων στη Μιανμάρ έπειτα από συνάντηση των πιο υψηλόβαθμων στελεχών του καθεστώτος, όπως ανακοίνωσαν επίσημες πηγές.

«Δεν λάβαμε ούτε εντολή, ούτε οδηγίες από τους ανωτέρους μας», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ένας βιρμανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας ελήφθη «την τελευταία στιγμή».

Κάποιοι πολιτκοί κρατούμενοι αναμενόταν να απελευθερωθούν σήμερα αφού έλαβαν χάρη από τον πρόεδρο έπειτα από προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι στο πλαίσιο γενικής αμνηστίας, πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος.

«Αυτό θα γίνει σταδιακά», επιβεβαίωσε μία άλλη πηγή. «Δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία της απελευθέρωσής τους διότι μένει να διασταυρωθούν και να επιβεβαιωθούν οι κατάλογοι».

Στις 12 Οκτωβρίου αφέθηκαν ελεύθεροι 6.300 κρατούμενοι, ανάμεσά τους περίπου 200 πολιτκοί κρατούμενοι. Ο ακριβής αριθμός των αντιφρονούντων -πολιτικοί ακτιβιστές, βουδιστές μοναχοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, φοιτητές, καλλιτέχνες- που είναι φυλακισμένοι αυτή τη στιγμή στη Μιανμάρ δεν είναι γνωστός.

Πριν μερικούς μήνες οι οργανώσεις προάσπιστης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν κάνει λόγο για περίπου 2.000 ανθρώπους.

Στο μεταξύ η Σούου Κίι με την ευκαιρία του ενός χρόνου από την απελευθέρωσή της από τον κατ’ οίκον περιορισμό επανέλαβε το αίτημά της να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Μιανμάρ και να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των αυτονομιστών ανταρτών.

Εξάλλου τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 27 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας στην βόρεια επαρχία Κασίν της Μιανμάρ, στα σύνορα με την Κίνα, όπως δήλωσαν τοπικές πηγές.

Από την έκρηξη, που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στην πόλη Μιτκγινάρ, πήραν φωτιά τρία σπίτια. Οι νεκροί είναι 9 φοιτητές και ένα παιδί, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος ευθύνεται για την επίθεση.