Στη χορήγηση αμνηστίας και την απελευθέρωση 6.300 κρατουμένων θα προχωρήσει η Μιανμάρ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας χωρίς να διευκρινίσει εάν ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και πολιτικοί κρατούμενοι.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συστήθηκε τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση, είχε ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης «κρατουμένων συνειδήσεως» σε απάντηση των εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας.

Ηδη χθες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν προϊδεάσει με δηλώσεις τους για επικείμενη χορήγηση αμνηστίας στην οποία θα περιλαμβάνονται και πολιτικοί κρατούμενοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η δημοκρατική αντιπολίτευση της Βιρμανίας ζητούν την απελευθέρωση 2.000 πολιτικών κρατουμένων- ακτιβιστών, δικηγόρων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων- ως ένδειξη της αξιοπιστίας των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στη χώρα.

Η αμνηστία θεωρείται επίσης όρος sine qua non για την εξέταση της άρσης των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη δεκαετία του ’90.

Σε ανοικτή της επιστολή στην αγγλόφωνη εφημερίδα New Light of Myanmar, η οποία αποτελεί όργανο του καθεστώτος, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπενθυμίζει ότι «ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ορισμένες χώρες ζητούν την απελευθέρωση προσώπων που εκείνοι περιγράφουν ως “κρατουμένους συνειδήσεως”».

Η επιτροπή «ζητεί με ταπεινότητα από τον πρόεδρο, απευθυνόμενη στην φιλευσπλαχνία του, να χορηγήσει αμνηστία στους κρατούμενους αυτούς και να τους απελευθερώσει», καταλήγει στην ανοικτή επιστολή ο πρόεδρος της Επιτροπής Γουίν Μια, αναγνωρίζοντας εμμέσως την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων στη Βιρμανία.