Με μεγάλη αίσθηση ευθύνης και σεβασμού προς την χώρα σκοπεύει να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε, ο Μάριο Μόντι, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Ιταλό Πρόεδρο Ναπολιτάνο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι: «Η Ιταλία πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης. Σκοπεύω να φέρω εις πέρας το έργο που ανέλαβα με μεγάλη αίσθηση ευθύνης απέναντι στη χώρα μου. Σε μια περίοδο ιδιαίτερης δυσκολίας για την Ιταλία και μιας ταραχώδους κατάστασης στην Ευρώπη και τον κόσμο, η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Το οφείλουμε στα παιδιά μας να τους προσφέρουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και ελπίδα».

Ο Ιταλός καθηγητής και εντολοδόχος πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι προσπάθειες θα στοχεύσουν στην εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης, στην επίτευξη νέας οικονομικής ανάπτυξης, σε ένα πλαίσιο αυξημένης ευαισθησίας για την κοινωνική δικαιοσύνη». Συμπλήρωσε ότι θα επιδείξει μεγάλο σεβασμό προς το κοινοβούλιο και τις πολιτικές δυνάμεις, αποσαφηνίζοντας ότι “θα δράσει για να αξιοποιήσει την κοινή τους στράτευση, ώστε να βγει γρήγορα η χώρα από την κατάσταση αυτή, που είναι εν μέρει, εκτάκτου ανάγκης. Μια κατάσταση που η Ιταλία μπορεί, όμως, να ξεπεράσει, με μια ομαδική προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «θα δράσει με επίγνωση της επείγουσας κατάστασης, αλλά όσα ακούστηκαν, τις ημέρες αυτές, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για την σύνθεση της κυβέρνησης, στερούνται βάσης».
Ξεκαθάρισε τέλος ότι το χρονικό διάστημα που θα καταστεί αναγκαίο, θα είναι το πιο περιορισμένο δυνατό, με κατεπείγουσες διαδικασίες, έχοντας υπόψη, όμως, ότι πρέπει να γίνει καλή και σταθερή δουλειά.