Ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Tζόρτζιο Ναπολιτάνο, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει, τάχιστα, τον κύκλο των διαβουλεύσεων με τα κόμματα και τους θεσμικούς ιθύνοντες, ενόψει της ανάθεσης της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον οικονομολόγο Μάριο Μόντι. Στο μεταξύ το κόμμα Λαός της Ελευθερίας είπε το «ναι» σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ο Αλφάνο, εξερχόμενος της συνάντησης, πληροφόρησε τους δημοσιογράφους, ότι το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής κεντροδεξιάς, στηρίζει την πρωτοβουλία ανάθεσης σχηματισμού νέας κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι. Ζήτησε να μπορέσει να εμβαθύνει, με τον νέο πρωθυπουργό, το κυβερνητικό του πρόγραμμα και την σύνθεση της υπουργικής ομάδας που θα τον πλαισιώσει.

«Θέλουμε μια κυβέρνηση που να την απαρτίζουν μόνο τεχνοκράτες», τόνισε ο κεντροδεξιός γραμματέας.

Ο Ναπολιτάνο συνομίλησε, πριν από λίγο, με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της κεντροαριστεράς Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος δήλωσε: «Χρειάζεται μια κυβέρνηση εντελώς καινούρια, τεχνοκρατών, διότι η κρίση είναι σοβαρή. Είπαμε στον Πρόεδρο ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή εκλογικού νόμου, τη μείωση των γερουσιαστών και βουλευτών κατά 50% και για την αλλαγή του κανονισμού του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Μπερσάνι.