Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει σήμερα ένα νέο γύρο κυρώσεων εναντίον του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, που όμως δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, είπαν σήμερα διπλωματικές πηγές.

Το Λονδίνο και το Παρίσι ζήτησαν να επιβληθούν «νέες και ισχυρές κυρώσεις», μετά τη δημοσιοποίηση μίας έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σχετικά με την πιθανή στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ενώ η Ρωσία και η Κίνα απέκλεισαν αυτή την πιθανότητα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ήδη καλέσει από τις 23 Οκτωβρίου του υπουργούς Εξωτερικών τους να «προετοιμάσουν νέα περιοριστικά μέτρα».

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ενδέχεται να συζητήσουν το θέμα τη Δευτέρα στη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο η ΕΕ να είναι σε θέση να τις υιοθετήσει αμέσως.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των 27 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες και είναι στην ημερήσια διάταξη μίας νέας συνάντησης των ειδικών αυτών σήμερα το απόγευμα.

Ο νέος γύρος κυρώσεων μπορεί να είναι έτοιμος μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο το νέο ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ένας διπλωμάτης. «Όμως αν οι νέες κυρώσεις είναι έτοιμες πριν από την 1η Δεκεμβρίου, θα μπορέσουν να υιοθετηθούν πιο γρήγορα μέσω άλλων διαδικασιών», διευκρίνισε ένας άλλος.