Στα επίπεδα στα οποία διαμορφωνόταν πριν ξεσπάσει η σύρραξη που οδήγησε στην ανατροπή Καντάφι αναμένεται να επιστρέψει τον Ιούνιο του 2012 η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, που εκτιμάται πως θα ξεπεράσει άνετα τα 700.000 βαρέλια την ημέρα, δήλωσε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Άλι Ταρχούνι.

Ο Ταρχούνι είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό Μελίταχ, από όπου ξεκινά ο αγωγός Greenstream προς την Ιταλία, θα αρχίσουν εκ νέου εντός ημερών.

Πριν από την εξέγερση εναντίον του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος κυβερνούσε τη Λιβύη επί 42 χρόνια, στη χώρα αντλούνταν περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εκ των οποίων το 1,3 εκατ. διοχετεύονταν στις διεθνείς αγορές. Η εξέγερση προκάλεσε τη σχεδόν πλήρη διακοπή της παραγωγής.

Η λιβυκή παραγωγή πετρελαίου επανήλθε στα περίπου 570.000 βαρέλια την ημέρα μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών που είχε επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στα κοιτάσματα που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν στην διάρκεια της σύρραξης, βαθιά στη Σαχάρα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.