Σαν από θαύμα σώθηκαν μητέρα και το αγέννητο μωρό της που και οι δύο «πέθαναν» λίγο πριν τον τοκετό αλλά οι γιατροί τους επανέφεραν στη ζωή.

Η 27χρονη Michelle Santiago έπαθε καρδιακή προσβολή που οφειλόταν σε σοβαρή προεκλαμψία και πέθανε ενώ περίμενε να γεννήσει στο νοσοκομείο Guararapes Memorial hospital στην πόλη Recife στη Βραζιλία.

Όπως γράφει η Daily Mail, οι χειρουργοί αναγκάστηκαν να πάρουν μια απόφαση στα γρήγορα και επιχείρησαν να φέρουν το μωρό στον κόσμο με επείγουσα καισαρική και χωρίς αναισθησία στο άψυχο, κατά τα φαινόμενα, σώμα της γυναίκας.

Το βρέφος όμως φαινόταν να έχει κι αυτό πεθάνει, ταυτόχρονα με τη μητέρα, μέσα στη μήτρα.

eeximdot

Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να το επαναφέρουν στη ζωή χορηγώντας του οξυγόνο και όλη την απαραίτητη φροντίδα και, σαν από θαύμα, πέντε λεπτά αργότερα, η νεογέννητη ανέπνεε!

Αμέσως μετά την επείγουσα γέννα, οι γιατροί έκαναν ανάνηψη και στη μητέρα, χρησιμοποιώντας απινιδωτή για να κάνουν την καρδιά της, που είχε σταματήσει για περίπου δέκα λεπτά, να χτυπήσει και πάλι.

Σήμερα μητέρα και κόρη έχουν πλήρως αναρρώσει.

Μια εβδομάδα μετά το απίθανο περιστατικό που την έφερε αντιμέτωπη- και κάτι παραπάνω- με τον θάνατο, η Santiago κράτησε για πρώτη φορά στην αγκαλιά της την κόρη της Maysa.

«Ήταν ένα εντυπωσιακό περιστατικό. Ήταν σαν να λειτουργούσαμε σε συνθήκες πολέμου. Έπρεπε να σκεφτούμε πολύ γρήγορα και να δράσουμε με όσα μέσα είχαμε. Οι αποφάσεις μας είτε θα έσωζαν και τις δύο είτε θα οδηγούσαν στην απώλειά τους. Όλοι κλαίγαμε, εκείνη τη στιγμή που ακούσαμε το κλάμα του μωρού και είδαμε την ασθενή μας αν επανέρχεται στη ζωή» αφηγήθηκε ο γιατρός Gláucius Nascimento που ήταν επικεφαλής της ιατρικής ομάδας.

Η Mrs Santiago πιστεύεται πως έπαθε πνευμονική εμβολή από αμνιακό υγρό που εισχώρησε στο αίμα της. Μια σπάνια και σοβαρή επιπλοκή που καταγράφεται σε μία στις 30.000 γέννες, σύμφωνα με τα ιατρικά στατιστικά στοιχεία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.

Ύστερα από έναν μήνα στο νοσοκομείο, η 27χρονη πήρε την περασμένη εβδομάδα εξιτήριο. Η εισαγωγή της έγινε στις 6 Ιανουαρίου, έξι ημέρες μετά την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού, επειδή υπέφερε από έντονους πονοκεφάλους, δύσπνοια και ναυτία. Δεν είχε καθόλου συσπάσεις.

«Τη μια στιγμή ετοιμαζόμασταν να τη βάλουμε στο χειρουργείο, την άλλη μια νοσοκόμα φώναζε πως η καρδιά της σταμάτησε» αφηγείται ο Δρ Nascimento. «Ήμουν κοντά της, πέταξα το κινητό μου κι άρχισα να της κάνω μαλάξεις. Άρχισα κατευθείαν την καισαρική, το μωρό βγήκε μέσα σε ένα λεπτό για να προλάβουμε να επαναφέρουμε τη μητέρα».

Αλλά χρειαζόταν οξυγόνο και η μικρή Maysa, που έδειχνε να έχει γεννηθεί νεκρή. «Όταν ακούσαμε το κλάμα του μωρού ήταν μια στιγμή καθαρής ευτυχίας» συμπλήρωσε.

Τότε οι γιατροί στράφηκαν στη μητέρα, που ήταν «νεκρή» για δέκα λεπτά.

«Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν πως αυτή η μητέρα δεν ήταν δυνατόν να αφήσει το μωρό της χωρίς να παλέψει για τη ζωή της» δήλωσε η αγγειολόγος Fernanda Carvalho, μέλος της ιατρικής ομάδας.

«Έχω δει πολλά επικίνδυνα περιστατικά αλλά ποτέ δεν έχω κάνει καισαρική με τη γυναίκα να βρίσκεται σε peri-mortem κατάσταση» κατέληξε ο Δρ Nascimento. «Το περιστατικό αυτό άξιζε όλα τα χρόνια που θυσίασα για να γίνω γιατρός».

9zu0qy00