Εγκαινιάζεται σήμερα ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream στη γερμανική πόλη Lubmin. Στα εγκαίνια θα παραβρεθεί και ο ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ μετά από πρόσκληση του προέδρου της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ.

«Παρά το γεγονός ότι υλοποιήθηκε σε μία παγκοσμίως δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο αγωγός κατάφερε να εξασφαλίσει εξωτερική χρηματοδότηση ύψους 6,4 δισ. ευρώ χωρίς καμία κρατική ενίσχυση από τη Ρωσία ή την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάτκο.

Μέσω του αγωγού Nord Stream θα εξάγεται το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη χωρίς τέλη διέλευσης. Ο αγωγός αυτός διασχίζει τη Βαλτική θάλασσα από τη Ρωσία έως τη Γερμανία και έχει μήκος 1.220 χιλιομέτρων. Η χωρητικότητα της πρώτης γραμμής του αγωγού είναι 27,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης γραμμής το 2012, θα αυξήσει την μεταφορική ικανότητα του αγωγού Nord Stream σε 55 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Η Gazprom έχει ήδη υπογράψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream με τους πελάτες της στη Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο.