Ακούει στο όνομα Τ Rex και όχι δεν είναι ο φοβερός και τρομερός δεινόσαυρος «Τυραννόσαυρος», αλλά ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ακούει στο όνομα Τίλερσον Ρεξ.

Πρόκειται για έναν αμερικανό επιχειρηματία, μηχανικό και διπλωμάτη που γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1953 και είναι πλέον ο 69ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Ρεξ Τίλερσον ανέλαβε χθες τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε κατάσταση εξέγερσης κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 64χρονος Τεξανός, που έχει εργαστεί επί 41 χρόνια στον αμερικανικό αυτό πετρελαϊκό όμιλο, θα δώσει πρόσωπο και φωνή στο εξωτερικό στην πρώτη παγκόσμια δύναμη αφού ο διορισμός του από τον Τραμπ εγκρίθηκε και από τη Γερουσία.

Πολλοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που επί τέσσερα διοικούνταν από τον Τζον Κέρι, είναι αντίθετοι στις πολιτικές του Τραμπ. «Σχεδόν χίλιοι» διπλωμάτες και εργαζόμενοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησαν ένα εσωτερικό επίσημο δίαυλο «της διαφωνίας» για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου.

Το υπουργείο επεσήμανε ότι αυτός ο επίσημος «δίαυλος διαφωνίας» λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό και επιτρέπει στους εργαζόμενους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική.

Το παρελθόν του Τίλερσον

Σαν μηχανικός ο Τ Rex ξεκίνησε να εργάζεται στην ExxonMobil το 1975 και διατέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της από το 2006 έως το 2016.

Η άνοδός του στα ExxonMobil υπήρξε εντυπωσιακή καθώς ενώ μπήκε σε αυτή το 1975, μέχρι το 1989 είχε γίνει κιόλας ο μάνατζερ της κεντρικής μονάδας παραγωγής. Το 1995 έγινε πρόεδρος της θυγατρικής της εταιρείας στην Υεμένη και της εταιρείας ερευνών και παραγωγής της Esso στην Χοράτ στην Ταϊλάνδη.

Το 2006 εξελέγη διευθύνων σύμβουλος και γενικός μάνατζερ που τότε ήταν η 6 μεγαλύτερη εταιρεία. Ο Τίλερσον παραιτήθηκε από την Exxon στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ο Τ Rex υπήρξε επί μακρόν χορηγός σε εκστρατείες των Ρεπουμπλικανών αν και δεν έκανε δωρεές στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για τον προεδρικό θώκο.

Οι στενοί επιχειρηματικοί δεσμοί του Τίλερσον με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσαν έντονες διαμάχες ειδικά όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Πούτιν μέσω των Panama Papers

To 2014 ο Τίλερσον αρνήθηκε κατηγορηματικά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτό δεν ήταν τυχαίο καθώς διατέλεσε διευθυντής της Αμερικανορωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Exxon Neftegas.

Το αν ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επιδείξει αντανακλαστικά και ορέξεις σαρκοφάγου δεινοσαύρου ή θα υπάρξει πραγματικά χρήσιμος για τις ΗΠΑ και την υφήλιο, μόνο το μέλλον μπορεί να το πει.