Ένας πρώην αντιπρόεδρος της Συρίας, ο οποίος έχει καταφύγει στη Γαλλία, έκανε έκκληση για στρατιωτική επέμβαση της διεθνούς κοινότητας στη χώρα του ώστε να δοθεί τέλος «στις σφαγές» που διαπράττει «η πολεμική μηχανή» του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ο λαός της Συρίας δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στη βία, η βία τον ωθεί να πάρει τα όπλα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο Άμπντουλ Χάλιμ Χάνταμ, 79 ετών, ο οποίος αυτομόλησε από τη Συρία το 2005 και από τότε ζει στη Γαλλία.

«Δεν καλούμε κανέναν να πάρει τα όπλα», διευκρίνισε, «γι’ αυτό ζητάμε τώρα μία στρατιωτική επέμβαση από τη διεθνή κοινότητα», «στα πρότυπα της επέμβασης στη Λιβύη», πρόσθεσε ο Χάνταμ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι ο Άσαντ έχει «τρελαθεί», «έχει χάσει την ισορροπία του» από τα γεγονότα στη χώρα και προέβλεψε ότι θα έχει «την ίδια τύχη με τον Μουάμαρ Καντάφι», τον εκλιπόντα ηγέτη της Λιβύης.

Ο Χάνταμ συμμετείχε το σαββατοκύριακό στο Παρίσι στην ιδρυτική σύνοδο μίας «εθνικής επιτροπής υποστήριξης της συριακής επανάστασης» (CNSRS) που επιθυμεί να δράσει ως καταλύτης για την ενότητα της «διασπασμένης» αντιπολίτευσης της Συρίας, σύμφωνα με τον προσωρινό εκτελεστικό πρόεδρό της Ταλάμ Καρκάουι.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό της χώρας, για να ρίξουμε το καθεστώς» του Άσαντ, δήλωσε ο Χάνταμ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Συρίας, που επεσήμανε ότι τα καθήκοντά του περιορίζονταν στην εξωτερική πολιτική, κάλεσε τις αραβικές χώρες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν τους σύρους αδελφούς τους».

«Ο ΟΗΕ, οι ξένες κυβερνήσεις πρέπει τώρα να λάβουν σοβαρά μέτρα για να σταματήσουν τη συριακή πολεμική μηχανή», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ η Γαλλία θα συζητήσει με τους εταίρους της στον ΟΗΕ την έκκληση της αντιπολίτευσης της Συρίας για διεθνή προστασία των αμάχων στη Χομς, την οποία βομβαρδίζουν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας, όπως δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

«Ακούσαμε με προσοχή τις εκκλήσεις της συριακής αντιπολίτευσης. Θα εξετάσουμε το θέμα σε στενή συνεργασία με το σύνολο των εταίρων μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Ζιπέ.

«Η συμπεριφορά του καθεστώτος είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός.