Ο Μπαράκ Ομπάμα έφυγε από το Λευκό Οίκο και πριν αφήσει οριστικά πίσω του την προεδρία των ΗΠΑ έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα σε έναν ξένο ηγέτη, τον οποίο ευχαρίστησε για τα χρόνια που συνεργάστηκαν.

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την οποία ο Ομπάμα ευχαρίστησε για την «δυνατή, ενθαρρυντική και σταθερή αρχηγία της».

«Με δεδομένα τα οκτώ χρόνια φιλίας και συνεργασίας, ο πρόεδρος θεώρησε πρέπον το τελευταίο του τηλεφώνημα σε ξένο ηγέτη να είναι με την καγκελάριο Μέρκελ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στη συνομιλία συμμετείχε επίσης η Μισέλ Ομπάμα και ο σύζυγος της Μέρκελ Joachim Sauer. Οι Ομπάμα εξέφρασαν την εκτίμησή τους στην «προσωπική φιλία» της Άνγκελα και του Joachim και στις προσπάθειες που έκαναν για μια στενή συνεργασία του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η στενή συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία είναι αναγκαία για να διασφαλισθεί ένας «σταθερός διαντλαντικός δεσμός» και μία «διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Μέρκελ έκανε ένα «ολέθριο σφάλμα» ανοίγοντας τα σύνορα της χώρας της στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μετατραπεί σε «όχημα της Γερμανίας». Η Μέρκελ απάντησε ότι θα περιμένει την ορκωμοσία του Τραμπ για να δώσει την απάντησή της στη δήλωση. «Στη συνέχεια θα συνεργασθούμε μαζί του σε όλα τα επίπεδα».