Ποινές που αν τελικά καταλογιστούν ενδεχομένως να μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους στην γειτονική χώρα, ζητά ο αρμόδιος εισαγγελέας για τους συμπρόεδρους του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγέν Γιουκσεκντάγ.

Η εισαγγελία ζητά για τον Ντεμιρτάς ποινή κάθειρξης από 43 έως και 142 χρόνια, ενώ για την Γιουκσεντάγ από 30 έως 83.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές η βασική κατηγορία είναι οι «στενοί δεσμοί» του αριστερού – κεντροαριστερού HDP, τρίτης δύναμης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, με το παράνομο, ένοπλο Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK). Στο πλαίσιο αυτό έχουν συμμετάσχει σε κηδείες μαχητών του PKK

Τα μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP αρνούνται τον χαρακτηρισμό του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Ντεμιρτάς υποστηρίζει πως τιμωρείται επειδή αντιτάχθηκε στο σχέδιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε προεδρικό το τουρκικό πολίτευμα.

Η Φιγέν Γιουκσεκντάγ κατηγορείται ακόμη ότι έχει πλέξει το εγκώμιο του PKK, χαρακτηρίζοντάς το «κίνημα εθνικής απελευθέρωσης, οργάνωση που μάχεται για τη δημοκρατία και την ισότητα».

Οι δύο ηγέτες του HDP βρίσκονται προφυλακισμένοι σε τουρκικές φυλακές.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως παρά τις διώξεις των στελεχών του το HDP γνωρίζει αξιόλογη συσπείρωση και ενδυνάμωση, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο.