Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου τόνισε ότι η χώρα του στηρίζει ανεπιφύλακτα τη Σερβία στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι η Ρουμανία υπό καμία συνθήκη δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Η Σερβία είναι το κλειδί για την ειρήνη στα Βαλκάνια. Οι Σέρβοι πολίτες και οι Σέρβοι πολιτικοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ρουμανία στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρόοδο της Σερβίας στην πορεία ένταξης στην ΕΕ. Θεωρούμε ότι η Σερβία πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό μέλος της ΕΕ», τόνισε ο κ. Μπασέσκου, από το Βελιγράδι όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

«Σε όλες τις συναντήσεις με τους εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ πάντα τονίζουμε ότι η Σερβία πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ και του ευρωατλαντικού χώρου», είπε ο κ. Μπασέσκου και εξέφρασε την ελπίδα να αποδοθεί στη Σερβία το Δεκέμβριο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Οι κ.κ. Τάντιτς και Μπασέσκου σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση τόνισαν ότι εστίασαν στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και στα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν.

Όπως ανέφεραν οι πρόεδροι της Σερβίας και της Ρουμανίας σε πρώτο πλάνο βρίσκονται ο αγωγός AGRI για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην ευρωπαϊκή αγορά, έργο στο οποίο η Σερβία επιθυμεί να ενταχθεί, η κατασκευή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Τζέρνταπ 3 στα σύνορα των δύο χωρών και του Πανευρωπαϊκού Μεταφορικού Διαδρόμου 7 στο Δούναβη.

Οι κ.κ. Τάντιτς και Μπασέσκου τόνισαν ότι συζήτησαν και για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.