Είκοσι δύο καταγγελίες κατέθεσε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ιρλανδίας ο 24χρονος φοιτητής της νομικής Max Schrem όταν διαπίστωσε ότι το Facebook διατηρούσε στοιχεία που ο ίδιος είχε διαγράψει χρόνια πριν.

Ο 24χρονος βρισκόταν σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Santa Clara, στην Καλιφόρνια, όπου παρακολούθησε διάλεξη ενός υψηλόβαθμου στελέχους του Facebook για τις πρακτικές της εταιρείας.

Ζήτησε από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας να του αποστείλουν αντίγραφο των προσωπικών του αρχείων και σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε στο cd που παρέλαβε ότι μέσα περιέχονταν 1.200 αρχεία που τα είχε διαγράψει στα τρία χρόνια χρήσης της υπηρεσίας.

Τα αρχεία περιελάμβαναν αιτήματα φιλίας που είχε απορρίψει, περιπτώσεις αποκλεισμού ή παύσης φιλίας με άλλον χρήστη, καθώς και το πλήρες κείμενο όλων των συνομιλιών που είχε κάνει ποτέ στο chat. Οι πληροφορίες ήταν κατανεμημένες σε 57 κατηγορίες, που ομαδοποιούσαν τα likes, τις αναρτήσεις, τα σχόλια, τις πληροφορίες εισόδου, τις συνομιλίες κ.ό.κ. Αποθηκεύονταν επίσης πληροφορίες για την ώρα και τη διεύθυνση του τερματικού από το οποίο συνδεόταν κάθε φορά, ενώ υπήρχε κατάλογος με ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τις οποίες η υπηρεσία αρχειοθετούσε από τις συνομιλίες ή τα προφίλ των φίλων του.

Ο Max, εκτός από τις καταγγελίες που έκανε, οι οποίες ενδέχεται να επιβάλλουν στην ιστοσελίδα πρόστιμο 100.000 ευρώ, εγκαινίασε και μια ιστοσελίδα με τίτλο «Europe VS Facebook». Σε αυτή κηρύσσει εκστρατεία κατά της υπηρεσίας, με σκοπό να κινητοποιήσει και άλλους χρήστες, ώστε να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση για αποθήκευση μικρότερου όγκου δεδομένων από τους διαχειριστές.