Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς να δει στο ιστορικό κέντρο του Εδιμβούργου, περιοχή που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Γι’ αυτό ίσως δεν είναι και τόσο παράξενο που αρχικά η δημοτική αρχή της πόλης απέρριψε το αίτημα για την ανέγερση αυτής της φουτουριστικής κατασκευής, που θυμίζει τον κύβο του Ρούμπικ.

Τελικά το κτίριο όχι μόνο πήρε το «πράσινο φως» αλλά αναδείχθηκε και «Σπίτι της Χρονιάς» στην ομώνυμη σειρά του Channel 4.

Το σπίτι, που κατασκευάστηκε σε κήπο, θεωρήθηκε «το καλύτερο παράδειγμα του πώς να ξεπερνά κανείς όλα τα εμπόδια και τους περιορισμούς».

Το 2008, ο αρχιτέκτονας Richard Murphy, ο οποίος ζει στο σπίτι, πληροφορήθηκε πως ενδεχόμενη ανέγερσή του θα είχε «αρνητική επίπτωση» στον περιβάλλοντα χώρο. Τέσσερα χρόνια αργότερα ωστόσο το σπίτι ήταν πια γεγονός και οι κριτές του διαγωνισμού αναγνώρισαν την έμπνευση και τη λειτουργικότητα ορισμένων χαρακτηριστικών του, όπως ένας αναδιπλούμενος τοίχος στον διάδρομο και το «κρυμμένο» μπάνιο.

hasndaodam2 hasndaodam3 hasndaodam4 hasndaodam5 hasndaodam6 hasndaodam1