Στόχοι κυβερνητικής καταστολής της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Ασάντ καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία ότι έχουν γίνει γιατροί και ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της Συρίας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία σε τουλάχιστον τέσσερα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και κακοποίηση από μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου σε συνεργασία με μέλη των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Αντίθετα μέλη του προσωπικού, που προσέφεραν ιατρική φροντίδα σε διαδηλωτές και άλλους τραυματισμένους κατά τη διάρκεια περιστατικών που συνδέονται με την εξέγερση, συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται σε μαρτυρία νοσηλευτή σύμφωνα με την οποία οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σε νοσοκομείο, αποσύνδεσαν ασθενή από τη συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης και τον συνέλαβαν.

Πολλοί άνθρωποι φοβούμενοι επέλεξαν να μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές ή σε αυτοσχέδιες ιατρικές μονάδες με στοιχειώδη εξοπλισμό, ενώ το ιατρικό προσωπικό βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην περίθαλψη των τραυματιών και στη διαφύλαξη της προσωπικής του ασφάλειας.

Η καταστολή των αντικαθεστωτικής εξέγερση στη Συρία έχει προκαλέσει από τον Μάρτιο τον θάνατο περισσοτέρων των 3.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.