Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες για την ευρωπαϊκή άμυνα και γι αυτό θα δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα, όπως λ.χ. τεχνολογίες για τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), σύμφωνα με σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της Sueddeutsche Zeitung.

Στο σχέδιο, το οποίο συνετάχθη υπό την πίεση της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ και θα παρουσιαστεί επισήμως την Τετάρτη, δεν δίνονται στοιχεία για το ύψος των ποσών του προτεινόμενου Ταμείου. Η ελλιπής συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. σε θέματα Άμυνας κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 25-100 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Οι νέες αυτές προτάσεις της Κομισιόν έρχονται να προστεθούν στο σχέδιο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ασφάλειας και Άμυνας το οποίο θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο. Η Ένωση αυτή δεν θα αποτελεί ανταγωνιστή του ΝΑΤΟ και ούτε θα οδηγήσει στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Η Ε.Ε. θέλει να καταστεί όμως αποτελεσματικότερη στρατιωτικά στη γειτονιά της, ιδίως στην Αφρική και το υπό ίδρυση Ταμείο θα συνεισφέρει στον τομέα της ανάπτυξης τεχνολογιών και εξοπλισμών, αλλά τις σχετικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν τα κράτη μέλη, όπως γράφει Sueddeutsche Zeitung.

Κίνητρο για να μην αποφασίζουν οι χώρες μόνον εθνικά, αλλά από κοινού με τη βοήθεια του προτεινόμενου Ταμείου θα είναι να λαμβάνονται σε ένα βαθμό υπόψη οι αμυντικές επενδύσεις κατά τον υπολογισμό των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού της κάθε χώρας.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ακόμα μια εξαίρεση από τους κανόνες το συμφώνου σταθερότητας όπως συνέβη και στην περίπτωση της αντιμετώπισης του προσφυγικού και θα βοηθούσε χώρες με οικονομικά προβλήματα όπως λ.χ. η Γαλλία και η Ιταλία, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.