Πολλοί ήταν αυτοί που δεν πρόβλεψαν την ως «εκ θαύματος» υπερίσχυση του Φρανσουά Φιγιόν. Πέρα από τον Αλέν Ζιπέ που αιφνιδιάστηκε, ενώ για εβδομάδες εθεωρείτο φαβορί, η νίκη Φιγιόν αιφνιδίασε και βρήκε απροετοίμαστο και το Εθνικό Μέτωπο, στα χωράφια του οποίου ο Φρανσουά Φιγιόν δείχνει ικανός να ρίξει τους φράκτες.

«’Ασχημο νέο» για την Μαρίν Λεπέν, αναγνωρίζουν πολλοί. Ηδη πριν από τον δεύτερο γύρο ο Φρανσουά Φιγιόν προσέλκυσε προσωπικότητες της ακροδεξιάς καθώς και στελέχη ακροδεξιών μικροομάδων που του εξέφρασαν τη στήριξή τους. Είναι σίγουρο ότι με έναν Αλέν Ζιπέ η Μαρίν Λεπέν μπορούσε να νοιώθει περισσότερο ασφαλής μη διατρέχοντας τον κίνδυνο διαρροής των εκλογέων της.

Σήμερα όμως έχει πέσει συναγερμός στο Εθνικό Μέτωπο. Η επίθεση κατά του νέου δυνατού άνδρα της δεξιάς, μεθοδεύεται στο οικονομικό πεδίο και ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα και την Ευρώπη.

«Είναι το χειρότερο πρόγραμμα κοινωνικής διάλυσης που υπήρξε ποτέ», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, προσθέτοντας ότι «είναι και το χειρότερο φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ποτέ άλλοτε ένας υποψήφιος δεν πήγε τόσο μακριά σε υποταγή στις υπερ-φιλελεύθερες απαιτήσεις της ΕΕ».

Η ανησυχία έχει ανέβει ιδιαίτερα στα «παραδοσιακά εδάφη» της ακροδεξιάς όπως νότιο-ανατολικά στην εκλογική περιφέρεια γύρω από τη Μασσαλία (Paca), όπου διαφεντεύει η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν. Η περιοχή Paca θεωρείται επίσης «παραδοσιακή» και για τον Σαρκοζί.

Από τον πρώτο γύρο ο Φρανσουά Φιγιόν αποδείχθηκε ο ακατάλυτος « Pac-mac» που καταβρόχθισε την πλειοψηφία των ψήφων, αφήνοντας ψίχουλα για τον Ζιπέ, πού ήταν μεν αναμενόμενο, αλλά κυρίως εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση τον Σαρκοζί.

Με τουϊτ αμέσως μετά τη νίκη η Μαριόν θέτει το ερώτημα : «Ο Φρανσουά Φιγιόν κατά του λαού, χθες, σήμερα και αύριο;».

Με προηγούμενες δηλώσεις της, προαισθανόμενη τον κίνδυνο μιας νίκης Φιγιόν, δεν είχε διστάσει να τον κατηγορήσει για «εκλογική απάτη» σχετικά με τις θέσεις του για θέματα όπως εθνική ταυτότητα και κυριαρχία ή για τις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν.

« Θα πρέπει να αποδομήσουμε αυτήν την πολιτική μανούβρα, πράγμα που θα προσθέσει μια επιπλέον πολυπλοκότητα για μας» δήλωσε η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Και ο αντιπρόεδρος του κόμματος ο Φλοριάν Φιλιπό αντέδρασε με τουϊτ δηλώνοντας ότι «ο αληθινός Φιγιόν σημαίνει επιστροφή στο 19ο αιώνα, ενόσω συνεχίζεται το χάος με το μεταναστευτικό, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την απάτη κ.α»