Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μια μικρή γιαπωνέζικη επιχείρηση τρίβει τα χέρια της: οι μάσκες που κατασκευάζει και απεικονίζουν το πρόσωπο του εκκεντρικού νεοεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών πωλούνται κατά χιλιάδες.

Η Ogawa Studios, υπ΄αριθμόν ένα εταιρία στον τομέα της στην Ιαπωνία, είδε τους πελάτες της να αγοράζουν μαζικά το προϊόν της μετά την απροσδόκητη νίκη του μεγιστάνα των ακινήτων στις 8 Νοεμβρίου.

«Δεν ξέρω αν είναι καλό πράγμα για την Ιαπωνία, αλλά για εμάς, που κατασκευάζουμε μάσκες από καουτσούκ, η ζήτηση εκτοξεύθηκε από τότε που κέρδισε», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τακαχίρο Γιαγκιχάρα, στέλεχος της εταιρίας που έχει την έδρα της στη Σαϊτάμα, βόρεια του Τόκιο.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκαλεί ανησυχία στο αρχιπέλαγος, μεγάλο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ασία, τόσο από οικονομική άποψη όσο και από άποψη ασφαλείας. Ο δισεκατομμυριούχος θέλει να εγκαταλείψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου των χωρών του Ειρηνικού (TPP), ένθερμος υποστηρικτής της οποίας είναι ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχε πει πως οραματίζεται την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από την Ιαπωνία.

Η εταιρία, που κατασκευάζει μάσκες που απεικονίζουν πολιτικούς, ήρωες κινουμένων σχεδίων, παλαιστές του σούμο, ακόμα και το ν Βούδα, άρχισε να διαθέτει στην αγορά αυτό το εμπόρευμα τον Μάιο έναντι 2.400 γεν (20 ευρώ). Πούλησε 1.800 μάσκες τους μήνες που ακολούθησαν μέχρι τις εκλογές κα στη συνέχεια 5.000 σε διάστημα μόνο μερικών ημερών. Ελπίζει να πουλήσει άλλες 8.000 έως το τέλος του έτους, κυρίως σε ιάπωνες πελάτες.

trump

«Ο κ. Τραμπ είναι πάντοτε θυμωμένος και φωνάζει στις ομιλίες του, αυτό το θέαμα προσφέρεται τέλεια για την κατασκευή μιας μάσκας», εξηγεί ο Γιαγκιχάρα. «Δεν θα ήταν το ίδιο με την (Χίλαρι) Κλίντον».

Ο προκάτοχός του ήταν εξίσου ενθουσιασμένος. «Η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα ξεπερνούσε εκείνη του Τραμπ, αλλά έχω βάσιμες ελπίδες ότι θα καλύψει την υστέρηση», λέει χαμογελώντας ο χειροτέχνης.