Μπάρες, όπως αυτές των δημητριακών, προσπαθούν να παρασκευάσουν οι επιστήμονες της NASA για να χρησιμοποιηθούν από τους αστροναύτες στο Orion.

Η διαστημική κάψουλα δεν έχει πολύ χώρο κι έτσι το πλήρωμα θα πρέπει να περιορίσει την ποσότητα τροφής και εφοδίων που παίρνει μαζί του καθώς και τα απορρίμματα που παράγει, καθώς με το τέλος της αποστολής θα πρέπει να τα μεταφέρει όλα πίσω στη Γη.

k2g6t1re

Όπως γράφει η Daily Mail, δεν υπάρχουν μπάρες στο εμπόριο που να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις κι έτσι οι ειδικοί εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν προϊόντα υψηλού θερμιδικού φορτίου που θα έχουν ωραία γεύση και θα βοηθούν τους αστροναύτες να διατηρούν υγιές βάρος.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες έχουν να επιλέξουν από περίπου 200 αντικείμενα για τα γεύματά τους και έχουν μάλιστα και ειδικό δείπνο για την Ημέρα των Ευχαριστιών που περιλαμβάνει γαλοπούλα, καραμελωμένες γλυκοπατάτες και καλαμποκόψωμο. Αυτό είναι δυνατό επειδή τα γεύματα είναι αποθηκευμένα σε πακέτα θερμοσταθεροποιημένα ή με δυνατότητα επανενυδάτωσης. Στο Orion όμως είναι απαραίτητο η μάζα να μένει χαμηλά για να μπορεί να ταξιδεύει πέρα κι από το φεγγάρι κι έτσι οι προμήθειες είναι πολύ περιορισμένες.

7nu2o5wp

Έτσι οι ειδικοί έχουν φτιάξει ποικιλία από μπάρες-με μπανάνα και φιστίκια, πορτοκάλι και κράνα, τζίντζερ και βανίλια αλλά και μπάρμπεκιου, που η κάθε μία προσφέρει 700-800 θερμίδες.

Αντικαθιστώντας ένα γεύμα με μια τέτοια μπάρα οι ερευνητές λένε πως μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη για περιορισμένες προμήθειες στο Orion.

Για γεύμα και δείπνο οι αστροναύτες θα έχουν παρόμοιες επιλογές με τους συναδέλφους τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μαζί με κάποια συσκευή για να ζεσταίνουν τα γεύματά τους.