Επτά υπαξιωματικοί και αξιωματικοί του στρατού συνελήφθησαν σήμερα στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τον θάνατο δύο νεοσύλλεκτων κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, εν μέσω καύσωνα, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Οι συλληφθέντες, δύο λοχίες και πέντε ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού ξηράς, κατηγορούνται για σωματική βλάβη και για παράλειψη παροχής βοήθειας σε πρόσωπα που αντιμετώπιζαν κίνδυνο, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι δύο νεοσύλλεκτοι, ο Ούγκο Αμπρέου και ο Ντίλαν ντα Σίλβα, 20 ετών, έπαθαν ηλίαση ενώ εκτελούσαν βολές στις 4 Σεπτεμβρίου στο Αλκοτσέτε, στα νότια της Λισαβόνας. Εκείνη την ημέρα η θερμοκρασία στην περιοχή ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο Αμπρέου πέθανε την ίδια ημέρα από καρδιακή προσβολή ενώ ο ντα Σίλβα λίγες ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο της Λισαβόνας όπου είχε μεταφερθεί. Ο ντα Σίλβα είχε γεννηθεί στη Γαλλία αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν είχε και τη γαλλική υπηκοότητα.

“Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τι συνέβη, το πώς συνέβη και ποιος ευθύνεται”, είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας Αζερέντο Λόπες.

Οι συλληφθέντες στρατιωτικοί θεωρούνται ύποπτοι και για κατάχρηση εξουσίας απέναντι στους νεοσύλλεκτους.

“Αφού έπεσε κάτω, ένας λοχίας τον πίεσε για να ανασάνει και κατάπιε χώμα. Τον δολοφόνησαν” είπε η μητέρα του Αμπρέου, Άντζελα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTP.

Σύμφωνα με μια ιατροδικαστική έκθεση, την οποία επικαλείται το περιοδικό Expresso, ο θάνατος του Ντίλαν ντα Σίλβα αποδίδεται σε ηπατική ανεπάρκεια. Στο σώμα του έφερε τραύματα στην κοιλιακή χώρα, το κεφάλι και τα άκρα.

Για την ίδια υπόθεση διενεργείται ήδη έρευνα, από τα τέλη Οκτωβρίου, και σε βάρος δύο στρατιωτικών νοσοκόμων.