Μήνυμα αγώνα ενάντια στο φασισμό, αλλά και εμπιστοσύνης στον αμερικανικό λαό, έστειλε ο διάσημος ακτιβιστής και σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, λίγες ώρες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε άρθρο του με τίτλο «Η λίστα της επόμενης μέρας με όσα πρέπει να κάνουμε», ο Μουρ καλεί τον κόσμο «να σηκώσει τα μανίκια. Υπάρχουν φασίστες που πρέπει να νικήσουμε».

Ο σκηνοθέτης στο άρθρο του στο ALTERNET, περνάει απευθείας στο ψητό, σημειώνοντας ένα προς ένα όσα πρέπει να γίνουν τον επόμενο καιρό:

1. Πάρτε τον έλεγχο του Δημοκρατικού Κόμματος και επιστρέψτε το στο λαό. Μας απογοήτευσαν οικτρά.

2. Απολύστε όλες τις αυθεντίες, τους μάντεις, τους δημοσκόπους κι όλους στα ΜΜΕ που δεν εγκατέλειπαν την αφήγησή τους και αρνούνταν να ακούσουν ή να παραδεχτούν αυτό που συνέβαινε. Αυτούς τους ίδιους φαφλατάδες που τώρα θα μας πουν ότι πρέπει να «θεραπεύσουμε το διχασμό» και να «ενωθούμε». Θα βγάλουν περισσότερες ανοησίες σαν κι αυτές από τον πισινό τους τις επόμενες μέρες. «Κλείστε τους»!

3. Οποιοσδήποτε Δημοκρατικός στο Κογκρέσο δεν ξύπνησε σήμερα έτοιμος για πόλεμο, αντίσταση και παρεμπόδιση όπως έκαναν οι Ρεπουμπλικανοί ενάντια στον Ομπάμα επί 8 ολόκληρα χρόνια, πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει όσους από εμάς έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει να ηγηθούν στην αντίσταση κατά της σκληρότητας και της τρέλας που θα ξεκινήσει.

4. Όλοι πρέπει να σταματήσουν να λένε ότι είναι «έκπληκτοι» και «σοκαρισμένοι». Αυτό που εννοείται είναι ότι ζούσατε σε μία γυάλα και δεν δίνατε σημασία στους συμπολίτες σας και στην απόγνωσή τους. Χρόνια παραμέλησης κι από τα δύο κόμματα, η οργή και η ανάγκη για εκδίκηση ενάντια στο σύστημα μόνο αυξάνονταν. (Σε αυτό) προστέθηκε ένας τηλεοπτικός αστέρας που τους άρεσε, το σχέδιο του οποίου ήταν να διαλύσει και τα δύο κόμματα, να τους πει «απολύεστε!».

Η νίκη του Τραμπ δεν ήταν ποτέ έκπληξη. Δεν ήταν ποτέ αστείος. Αντιμετωπίζοντάς τον έτσι απλώς τον ισχυροποίησαν. Είναι ταυτόχρονα πλάσμα και κατασκεύασμα των ΜΜΕ και τα ΜΜΕ δεν θα αναλάβουν ποτέ την ευθύνη.

5. Πρέπει να λέτε την παρακάτω πρόταση σε οποιονδήποτε συναντήσετε σήμερα: «Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΨΗΦΟΥΣ». Η πλειοψηφία των αγαπητών μας Αμερικανών προτίμησε την Χίλαρι Κλίντον αντί του Ντόναλντ Τραμπ. Τελεία και παύλα. Εάν ξυπνήσατε σήμερα νομίζοντας ότι ζείτε σε μία καταδικασμένη χώρα, δεν ισχύει. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ήθελε τη Χίλαρι, όχι τον Τραμπ. Ο μόνος λόγος που είναι πρόεδρος είναι η απαρχαιωμένη, παράλογη ιδέα του 18ου αιώνα περί Συμβουλίου Εκλεκτόρων. Μέχρι να την αλλάξουμε, θα συνεχίσουμε να έχουμε προέδρους που δεν ψηφίσαμε και δεν θελήσαμε.

Ζείτε σε μία χώρα όπου η πλειοψηφία των πολιτών είπαν ότι πιστεύουν πως υπάρχει κλιματική αλλαγή, πως οι γυναίκες πρέπει να πληρώνονται το ίδιο με τους άντρες, πως θέλουν μια εκπαίδευση απαλλαγμένη από δίδακτρα, πως δεν θέλουν να εισβάλουμε σε άλλες χώρες, πως θέλουν αύξηση του βασικού μισθού και πως θέλουν ένα πραγματικά εθνικό σύστημα υγείας. Τίποτα απ’ αυτά δεν άλλαξε. Ζούμε σε μία χώρα όπου η πλειοψηφία συμφωνεί με τις προοδευτικές θέσεις. Απλώς δεν έχουμε την προοδευτική ηγεσία για να τις υλοποιήσει (βλέπε και Νο 1).

Ας προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όλα αυτά μέχρι σήμερα το μεσημέρι.