Τη «φρικτή καταστολή» σε βάρος των διαδηλωτών που τάσσονται εναντίον της απληστίας στη Γουόλ Στριτ καταδίκασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, χαρακτηρίζοντας «τρελό» έναν από τους υποψήφιους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2012.

Ο Τσάβες εξέφρασε αλληλεγγύη στους Αμερικανούς ακτιβιστές που διοργανώνουν πορείες και διαδηλώσεις εναντίον της απληστίας στη Γουόλ Στριτ. Οι κινητοποιήσεις, οι οποίες άρχισαν τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη κι έχουν επεκταθεί σε πολλές πόλεις -στην Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ, στην Τάμπα (Φλόριντα) και αλλού- υπήρξαν στην πλειοψηφία τους ειρηνικές αλλά ορισμένες φορές σημαδεύτηκαν από επεισόδια. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

«Αυτό το κίνημα της λαϊκής οργής επεκτείνεται σε 10 πόλεις και η καταστολή είναι φρικτή, δεν ξέρω πόσοι είναι στη φυλακή πλέον», είπε ο Τσάβες στη διάρκεια συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο Τσάβες, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του σε περίπου ένα χρόνο, εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρά φραστικά πυρά εναντίον του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος έκανε λόγο για «κακοήθη σοσιαλισμό» στην Κούβα και στη Βενεζουέλα.

«Επιτίθεται στη Βενεζουέλα και στην Κούβα, και μιλά για την κακοήθη κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες. Κι έχει την αλαζονεία να δηλώνει πως ο Θεός δημιούργησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να κυβερνούν τον κόσμο», είπε ο Τσάβες, «και αυτός ο τρελός μπορεί να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές αμέσως μετά τις δικές μας».

Οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα διεξάγονται τον Οκτώβριο του 2012, λίγο πριν από αυτές στις ΗΠΑ, την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου του ιδίου έτους.