Ανακαλύφθηκε απεικόνιση σταυρόλεξου με ελληνική γραμματοσειρά στη Σμύρνη

«Οι απεικονίσεις είναι παρόμοιες με εκείνες της Πομπηίας»


ΚΟΣΜΟΣ
15:57
12/10/2016
Ανακαλύφθηκε απεικόνιση σταυρόλεξου με ελληνική γραμματοσειρά στη Σμύρνη
4
loading

Απεικόνιση σταυρόλεξου με ελληνική γραμματοσειρά ανακαλύφθηκε στα τοιχώματα μίας βασιλικής στην Αγορά της Σμύρνης, κοντά στην περιοχή Ικίτζεσμελικ.

«Μοιάζει με ακροστιχίδα. Οι ίδιες λέξεις υπάρχουν και στις δύο πλευρές, σε πέντε στήλες από αριστερά προς τα δεξιά. Η λέξη "λόγος" στο κέντρο του σταυρόλεξου εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Χριστιανούς για να επικοινωνούν μεταξύ τους την εποχή των μεγάλων διωγμών. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα παζλ γιατί υπάρχουν διαχωριστικά μπροστά από τις τοιχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν τις ζωές των ανθρώπων που εργάζονταν εδώ, ενώ οι απεικονίσεις αυτές είναι παρόμοιες με εκείνες της Πομπηίας», δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών, Ακίν Ερσόϊ.

Η αρχαία πόλη στην οποία βρίσκεται η βασιλική, χρονολογείται γύρω στα 2.000 με 2.500 χρόνια και είναι γνωστή για τις τοιχογραφίες της. Σύμφωνα με τον Ακίν Ερσόϊ, στη διάρκεια των ανασκαφών έχει ήδη ανακαλυφθεί μία πλούσια συλλογή που αναπαριστά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων περίπου 3.000 επιστολές, απεικονίσεις φύλλων, ζώων, καθώς και αναφορές για ποινές.

Στη διάρκεια των ανασκαφών έχουν επίσης βρεθεί στοιχεία νηολόγησης πλοίων, λεπτομερείς καταγραφές για την πανίδα, ζωγραφικές αναπαραστάσεις μονομάχων, καθώς και στίχοι ερωτικών ποιημάτων.

«Είναι δύσκολο να βγάλεις νόημα από το παζλ, λέει ο Ερσόϊ, ενώ υπάρχουν και πολλά ονόματα τα οποία πιθανόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να ανήκουν στους Χριστιανούς που κρύβονταν εδώ από τους διώκτες τους».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Serapis

  Μην λέτε τέτοια θα αντιδράσει [...] με τον λιάκο.

 2. avatar Μιμή

  Δεν είναι σταυρόλεξο. Μιλά για τους λύχνους που αφιέρωσε ο Χαρίας ο Κα(δμ)ου \"ευξάμενος περί των οφθαρμών\", τάμα για να θεραπευθούν τα μάτια του.

  1. avatar κακος

   Ενώ στην αρχή τα έβλεπα σαν κινέζικα, με το που έδωσες την μετάφραση η φράση αποκαλύφθηκε στα μάτια μου ...
   μπράβο
   Το μόνο που μένει να υποθέσουμε είναι οτι η εικόνα δε σχετίζεται με το άρθρο ... μιας και πουθενά δεν εντοπίζω τη λέξη \"λόγος\" η οποία αναφέρεται στο κείμενο

  2. avatar Stilitis_1

   Ουάου!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει