Ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού Κόμματος του Λαού και πρώην διαπραγματευτής, Κουντρέτ Όζερσαϊ, επέκρινε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για το ενδεχόμενο διάσκεψης για το εδαφικό μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου. «Πιστεύω ότι με αυτήν τη διαδικασία ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα που θα εμποδίσουν την πρόοδο στις συνομιλίες», σημείωσε.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Όζερσαϊ ανέφερε: «Στη νέα περίοδο, η πενταμερής διάσκεψη δεν σχετίζεται, πλέον, με τη διαπραγμάτευση στο εδαφικό. Δηλαδή, το εδαφικό ενδέχεται να συζητηθεί, ωστόσο αν δεν υπάρξει πρόοδος δεν θα λάβει χώρα η πενταμερή διάσκεψη. Μέχρι σήμερα, η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε αυτό το ζήτημα ήταν η εξής: Ξεκινάμε να συζητήσουμε το εδαφικό, ανεξάρτητα από την πρόοδο σε αυτό το κεφάλαιο, μετά από μία εβδομάδα ξεκινά η φάση της πενταμερούς διάσκεψης».

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Κόμματος του Λαού, η υποχώρηση Ακιντζί δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία, κατά την άποψη του, υποχρεώνεται να διαπραγματευτεί όλες τις πτυχές του Κυπριακού, δίχως να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι θα εξασφαλίσει τους στόχους της στο κεφάλαιο των εγγυήσεων.

Εν τω μεταξύ, οι εξωτερικές σχέσεις και οι αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες στους περιορισμένους τομείς που έχουν καθοριστεί, εξετάστηκαν σήμερα στις συνομιλίες του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μ. Ακιντζί.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως, επί της ουσίας, το κεφάλαιο για τη σύναψη διεθνών σχέσεων έχει κλείσει. «Στο πρώτο υπήρξε εις βάθος συζήτηση και πρόοδος, μένουν λεπτομέρειες που θα συζητηθούν μεταξύ διαπραγματευτών. Για το δεύτερο θέμα οφείλω να πω ότι έκλεισε το κεφάλαιο. Θα επικεντρωθούμε σε θέματα οικονομίας και άλλων θεμάτων την Παρασκευή» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τον οδικό χάρτη, όπως ειπώθηκε από πολιτικούς κύκλους, ο κ. Πρόεδρος της Κύπρου απάντησε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία και όχι η διαδικασία.

Αναφορικά με όσα ακούστηκαν περί συνάντησης για το εδαφικό τον Νοέμβριο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν έχει καθοριστεί καμία συνάντηση για τον Νοέμβριο. «Θέλουμε όμως να επισπεύσουμε για να υπάρξει συμφωνία και όχι ενδιάμεση που λένε κάποιοι. Οι συνθήκες που αφορούν την πενταμερή, είναι η πρόοδος στα πέντε κεφάλαια για να υπάρξει συζήτηση για το έκτο, που αφορά και τρίτους. Πως μπορώ να συζητήσω την ασφάλεια και τις εγγυήσεις», κατέληξε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.