Η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία που τέθηκε σε ισχύ την ανατολή του ηλίου χθες Δευτέρα φαίνεται πως διατηρείται, σύμφωνα με αναφορές από την αιματοβαμμένη χώρα. Η συμφωνία, για την οποία διαμεσολάβησαν Ρωσία και ΗΠΑ, περιγράφηκε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι ως πιθανώς «η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί ενωμένη η Συρία».

Οι κάτοικοι στο ρημαγμένο Χαλέπι λένε πως εκεί επικρατεί ηρεμία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλα τα μέτωπα επικρατεί «ησυχία». Άλλες αναφορές, ωστόσο, όπως μεταδίδει το BBC, κάνουν λόγο για σποραδικές επιθέσεις τόσο από τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και από τους αντάρτες, μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την εφαρμογή της εκεχειρίας, διάρκειας επτά ημερών, σε όλη την Συρία σημειώνοντας όμως πως διατηρεί το δικαίωμα να απαντά αποφασιστικά «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα πυρός ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας ενόπλων οργανώσεων».

Η συμφωνία επετεύχθη την Παρασκευή στη Γενεύη ύστερα από μήνες συνομιλιών Ρωσίας και ΗΠΑ και προβλέπει την παροχή ανεμπόδιστης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες περιοχές.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ελπίζουν να καταφέρουν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, ειδικά στο Χαλέπι.

Εάν η εκεχειρία διατηρηθεί για επτά ημέρες, ΗΠΑ και Ρωσία θα προχωρήσουν σε συντονισμένες αεροπορικές επιδρομές κατά ένοπλων ομάδων, μεταξύ άλλων και του Μετώπου Αλ Νούσρα.