Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε σήμερα τον διάσημο πιανίστα Φάζελ Σάι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για προσβολή των θρησκευτικών αξιών, βάζοντας τέλος σε μια δικαστική περιπέτεια πολλών ετών η οποία είχε προκαλέσει και έντονες ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Ο 45χρονος Τούρκος πιανίστας, ένας μουσικός παγκοσμίου φήμης, είχε καταδικαστεί το 2013 σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή για σχόλια που είχε ανεβάσει στο Twitter, τα οποία θεωρήθηκαν «υβριστικά» για τις θρησκευτικές αξίες. Η ποινή αυτή επικυρώθηκε από το Εφετείο, τον ίδιο χρόνο, όμως τον Οκτώβριο του 2015 ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο που διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης από το πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης.

Το δικαστήριο αυτό απάλλαξε σήμερα τον Σάι από όλες τις κατηγορίες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ανατολή.

Ο Φάζελ Σάι, που είναι δηλωμένος άθεος και ασκεί κριτική στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας του, είχε αναρτήσει στο Twitter μια σειρά από σχόλια που αμφισβητούσαν την εικόνα του παραδείσου, όπως την θέλει η μουσουλμανική παράδοση. «Λέτε ότι χείμαρροι κρασιού ρέουν στον παράδεισο. Μήπως ο παράδεισος είναι ταβέρνα; Λέτε ότι στον παράδεισο υπάρχουν δύο ουρί (παρθένες γυναίκες) για κάθε πιστό. Μήπως ο παράδεισος είναι οίκος ανοχής;», έγραψε, επαναλαμβάνοντας στην ουσία στίχους του Ομάρ Καγιάμ, του μεγάλου Πέρση ποιητή του 11ου αιώνα.

Σε μια αιχμηρή αναφορά του απέναντι στους ισλαμοσυντηρητικούς πολιτικούς, έγραψε επίσης ότι «όλοι οι ηλίθιοι, ο υπόκοσμος, οι γελοίοι και οι κλέφτες είναι επίσης πιστοί του Αλλάχ».

Η συνήγορος του Σάι, η Μελτέμ Ακιόλ, υποστήριξε ότι το μόνο που έκανε ο πελάτης της ήταν να εκφράσει τις απόψεις του. «Δεν έγραψε άρθρο, ούτε πρόβαλε κάποια ταινία. Εξέφρασε τις απόψεις του και επανέλαβε με μηνύματα στο Twitter κάποιες επικριτικές απόψεις. Το γεγονός ότι γίνεται αυτή η δίκη, αυτό είναι η προσβολή», είπε η δικηγόρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν.