Λιγότερο από δύο μήνες μετά την έλευση της επικεφαλής της δημοτικής αρχής της Ρώμης, η Βιρτζίνια Ράτζι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση μετά τις διαδοχικές αποχωρήσεις πέντε σημαντικών μελών της ομάδας της.

«Βιρτζίνια, παραπαίουσα δήμαρχος» είναι ο τίτλος της Il Fatto quotidiano, της εφημερίδας που είναι εντούτοις η πιο φιλική προς το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), το οποίο έκανε την έκπληξη τον Ιούνιο κερδίζοντας τον δήμο της Ρώμης.

Χθες, Πέμπτη, η Ράτζι κατ’ αρχάς απέπεμψε τον επικεφαλής του γραφείου της, ο οποίος ενεπλάκη σ’ ένα σκάνδαλο λόγω του μισθού του που φθάνει τις 200.000 ευρώ μικτά τον χρόνο, και στη συνέχεια έχασε τον οικονομικό υπεύθυνο της δημαρχίας, έναν πρώην διευθυντή της Consob, τις ιταλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Την ίδια στιγμή παραιτούνταν οι τρεις κύριοι επικεφαλής των δύο δημοτικών εταιρειών που επικρίνονται περισσότερο από τους κατοίκους της Ρώμης: της εταιρείας δημόσιων μεταφορών (Atac) και αυτής της αποκομιδής απορριμμάτων (AMA).

Και οι τρεις είχαν διοριστεί στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και η αποχώρησή τους αποτελεί ένα σκληρό πλήγμα για τη διοίκηση της Βιρτζίνια Ράτζι.

«Πέντε παραιτήσεις για την Ράτζι: χάος 5 Αστέρων, η Ρώμη έχει ήδη παραλύσει» είναι ο τίτλος της La Repubblica. «5 Αστέρια, θύελλα στη Ρώμη», επιμένει η La Stampa.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι παραιτήσεις αυτές συνδέονται με μια μάχη για την εξουσία που διεξάγεται ανάμεσα σε αντιτιθέμενες τάσεις στους κόλπους του M5S και η Ράτζι φέρεται ότι επέλεξε να διώξει όλους τους δημοτικούς αξιωματούχους που της είχαν επιβληθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Αυτή η 37χρονη δικηγόρος, η οποία εξελέγη τον Ιούνιο ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος μιας πρωτεύουσας που έχει τη φήμη ότι είναι αδύνατο να κυβερνηθεί, είχε αποτελέσει αντικείμενο ειρωνικών σχολείων όταν χρειάσθηκε περισσότερο από τρεις εβδομάδες για να βρει τα εννέα μέλη της ομάδας της εξαιτίας εσωκομματικών διενέξεων.

Αυτή η κρίση στην ηγεσία της ιταλικής πρωτεύουσας αποσταθεροποιεί το M5S, το οποίο διακυβεύει στη διαχείριση της Ρώμης ένα μέρος της αξιοπιστίας του με προοπτική τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που προβλέπεται προς το παρόν να διεξαχθούν το 2018.