Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου G20 που θα διεξαχθεί στην Κίνα την Κυριακή και την Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Η Τουρκία άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών εάν προηγουμένως δεν καταργηθούν οι θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης και της Μέρκελ, επιμένουν ότι το προνόμιο αυτό θα παραχωρηθεί στην Άγκυρα μόνο εφόσον εκπληρώσει και τους 72 όρους που της έχουν τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Norddeutscher Rundfunk η καγκελάριος είπε ότι ακόμη παραμένει ασαφές εάν θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου G20.

Η Τουρκία, εξοργισμένη για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1915, απο το γερμανικό κοινοβούλιο, εμποδίζει Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους 250 Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Αεροπορική Βάση του Ιντσιρλίκ, συμμετέχοντας στη διεθνή συμμαχία που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ. Η Μέρκελ είπε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με την Άγκυρα για να επιλυθεί το ζήτημα και ελπίζει ότι οι Γερμανοί στρατιώτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους στη βάση του Ιντσιρλίκ.

«Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να επιτραπεί στους βουλευτές να επισκεφθούν τους στρατιώτες μας» τόνισε. «Προσπαθώ επίσης να επιτύχω κάποια πρόοδο μέσω συζητήσεων», συνέχισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε την Δευτέρα ότι το κοινοβούλιο δεν είναι δυνατόν να εγκρίνει μια στρατιωτική αποστολή εάν δεν μπορεί να ελέγξει τις συνθήκες επί τόπου.