Η επιτυχία που έχει ανά τον κόσμο το Pokemon Go έδωσε σε μια διευθύντρια δημοτικού σχολείου στο Βέλγιο την ιδέα να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό «κυνήγι βιβλίων» αντί για το κυνήγι των χαριτωμένων τεράτων του παιγνιδιού αυτού επαυξημένης πραγματικότητας. Το παιγνίδι της έχει ήδη προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες παίκτες μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ενώ οι παίκτες του Pokemon Go χρησιμοποιούν το GPS μιας κινητής συσκευής και την κάμερά της για να εντοπίζουν τα εικονικά αυτά πλάσματα που βρίσκονται κρυμμένα στην πόλη, η εκδοχή της Αβελίν Γκρεγκουάρ παίζεται μέσω μιας ομάδας στο Facebook που ονομάζεται «Chasseurs de livres» (Κυνηγοί Βιβλίων).

books2

Οι παίκτες αναρτούν φωτογραφίες και στοιχεία για το μέρος στο οποίο έχουν κρύψει ένα βιβλίο και οι συμπαίκτες τους πηγαίνουν και ψάχνουν να το βρουν. Αφού κάποιος ολοκληρώσει την ανάγνωση του βιβλίου που βρήκε, το «απελευθερώνει» ξανά στη φύση.

«Όπως τακτοποιούσα τη βιβλιοθήκη μου, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα αρκετό χώρο για όλα μου τα βιβλία. Καθώς είχα παίξει Pokemon Go με τα παιδιά μου, μου ήρθε η ιδέα να “απελευθερώσω” τα βιβλία στη φύση», δήλωσε η Γκρεγκουάρ στο Reuters.

books3

Αν και το κυνήγι του θησαυρού με βιβλία δημιουργήθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ήδη περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στην ομάδα της Γκρεγκουάρ στο Facebook.

Οι κρυμμένοι τίτλοι, που κυμαίνονται από βιβλία για νήπια έως βιβλία τρόμου του Στίβεν Κινγκ, τοποθετούνται σε διάφορες πόλεις και στην ύπαιθρο του Βελγίου, συχνά τυλιγμένα με πλαστικό για να προφυλάσσονται από τη βροχή.

books4

Η οικογένεια Ντετουρνέ από την πόλη Μποντούρ στο νότιο Βέλγιο δηλώνει ότι το παιγνίδι αυτό αποτελεί πλέον μέρος των πρωινών της περιπάτων. Η οικογένεια βρήκε ένα βιβλίο και άφησε πίσω της τέσσερα άλλα για να τα βρουν οι συμπαίκτες της.

«Η κόρη μου είπε ότι είναι σαν το κυνήγι των πασχαλινών αυγών, αλλά με βιβλία», δήλωσε η Τζεσικά Ντετουρνέ.

books5

Όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους από έναν περίπατο, είχε έρθει ειδοποίηση στο Facebook που τους ενημέρωνε ότι κάποιος είχε ήδη βρει δύο από τα βιβλία τους.

Η Γκρεγκουάρ σκέφτεται τώρα να προχωρήσει κι άλλο την ιδέα της και να δημιουργήσει μια εφαρμογή για το παιγνίδι της.

books6