Τουλάχιστον 11 πρόωρα νεογνά έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς σήμερα το πρωί στο μαιευτήριο ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Βαγδάτης και οφειλόταν πιθανόν σε βραχυκύκλωμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Άλλα επτά μωρά και 29 γυναίκες διασώθηκαν από το μαιευτήριο του νοσοκομείου Γιαρμούκ και μεταφέρθηκαν σε άλλο νοσοκομείο, αναφέρει το υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.

Πυροσβέστες έδωσαν επί τρεις ώρες μάχη για να κατασβέσουν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο μαιευτήριο, σύμφωνα με μέλος του προσωπικού του. Το Γιαρμούκ είναι το κύριο νοσοκομείο του δυτικού τμήματος της πρωτεύουσας και διαθέτει μεταξύ άλλων τμήμα επειγόντων περιστατικών και εγκαταστάσεις διδασκαλίας. Το περιστατικό πιθανολογείται ότι θα εντείνει τις κατηγορίες για κρατική διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το νοσοκομείο παραμελημένο, με κατσαρίδες να βγαίνουν από σπασμένα τούβλα, δοχεία απορριμμάτων να ξεχειλίζουν, βρώμικες τουαλέτες και ασθενείς να κείτονται σε φορεία στην αυλή του.

Συγγενής ενός ασθενούς που πέθανε πρόσφατα στο νοσοκομείο από μηνιγγίτιδα, είπε πως είδε μια κατατσαρίδα να περπατάει πάνω στον σωλήνα μιας μάσκας οξυγόνου. «Ήταν τόσο βρώμικα. Αναγκαστήκαμε να φέρουμε τα δικά μας σεντόνια» είπε.

Δεκατρία χρόνια μετά την αμερικανοκίνητη εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν, το πλούσιο σε πετρέλαιο Ιράκ εξακολουθεί να πάσχει από ελλιπή ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, καθώς και από ελλείψεις σε σχολεία και νοσοκομεία.