Το ουράνιο τόξο γοητεύει τους περισσότερους ανθρώπους κι αυτό γιατί αυτό που «ιντριγκάρει» είναι ότι δύσκολα μπορεί κανείς να εξηγήσει αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε πως δημιουργείται όταν οι ακτίνες του ήλιου συγκρούονται με τα υγρά σταγονίδια της ατμόσφαιρας μετά από βροχή.

Όμως για πολλούς η ερμηνεία αυτή δεν είναι ικανοποιητική και έτσι αναζητούν άλλες. Κατά γενική ομολογία η διάθεσή μας αλλάζει προς το καλύτερο όταν εμφανίζονται στον ουρανό τα πανέμορφα χρώματα του ουράνιου τόξου. Έχουν μία μαγική δύναμη να σπάνε το γκρίζο της συννεφιάς τόσο του ουρανού όσο και της καρδιάς μας.

Ποτέ όμως δεν ξέρουμε πού βρίσκεται η αρχή και το τέλος αυτού του πολύχρωμου τόξου.
Ένας οδηγός που κινούταν επί της λεωφόρου M25 στην περιοχή Surrey, ισχυρίζεται ότι βρήκε το τέλος του ουράνιου τόξου. Γρήγορα όμως απογοητεύτηκε καθώς δεν επαληθεύτηκε ο… ευρωπαϊκός μύθος, που λέει ότι σε εκείνο το σημείο που καταλήγει το ουράνιο τόξο βρίσκεται ένα τσουβάλι με χρυσάφι.

Υπάρχουν όμως και άλλες ερμηνείες που συντηρούν την ιδέα ότι το ουράνιο τόξο κρατάει καλά κρυμμένα τα μυστικά του.

Στην ελληνορωμαϊκή μυθολογία, για παράδειγμα, το ουράνιο τόξο θεωρούταν ένα μονοπάτι ανάμεσα στη Γη και τον Ουρανό.

Σύμφωνα με την κινεζική μυθολογία ωστόσο, πρόκειται για μία σχισμή στον ουρανό, την οποία σφράγισε η θεά Nüwa, χρησιμοποιώντας πέτρες από πέντε διαφορετικά χρώματα.