Ο άνδρας ο οποίος είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981 θα απελευθερωθεί υπό όρους, όπως αποφάσισε σήμερα ομοσπονδιακός δικαστής.

Ο Τζον Χίνκλι ο νεώτερος, 61 ετών, θα απελευθερωθεί την 5η Αυγούστου και αναμένεται ότι θα εγκατασταθεί στο Ουίλιαμσμπεργκ (Βιρτζίνια), περίπου 240 χλμ. νότια της Ουάσινγκτον, βάσει της εντολής του δικαστή Πολ Φρίντμαν, αναφέρουν δικόγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Χίνκλι θα ζει μαζί με τη μητέρα του.

Ο δικαστής διευκρίνισε ότι οι όροι που συνοδεύουν την απελευθέρωσή του ενδέχεται να χαλαρώσουν μέσα σε 12 ως 18 μήνες από το εξιτήριο που θα λάβει από το ψυχιατρικό νοσοκομείο Σεντ Ελίζαμπεθ στο οποίο κρατείται μέχρι σήμερα, ανάλογα με την πρόοδό του.

Ο Χίνκλι είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Ρίγκαν καθώς ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έβγαινε από το ξενοδοχείο Χίλτον της Ουάσινγκτον την 30ή Μαρτίου 1981 και είχε τραυματίσει άλλους τρεις ανθρώπους. Ο δράστης δήλωσε ότι ήθελε με αυτή την πράξη να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ.

Ο Χίνκλι παρέμεινε έγκλειστος στο ψυχιατρείο Σεντ Ελίζαμπεθ, στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, για 35 χρόνια.

Επικαλούμενος την γνωμάτευση μιας ψυχιάτρου του νοσοκομείου, ο δικαστής Φρίντμαν αναφέρει ότι ο Χίνκλι «δεν αποτελεί κίνδυνο» για τον εαυτό του ή άλλους.

Στη δίκη του, το 1982, ο Τζον Χίνκλι είχε κριθεί αθώος λόγω παράνοιας για την επίθεση, στην οποία είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας Τζέιμς Μπρέιντι, και διατάχθηκε η κράτησή του σε κρατικό ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Η δικαστική εντολή ορίζει ότι ο Χίνκλι θα πρέπει να εξετάζεται από την ψυχίατρό του στην Ουάσινγκτον τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και να ενημερώσει τη Μυστική Υπηρεσία όταν μετακινείται για τα ραντεβού αυτά.