Την παραίτηση του από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα υποβάλει τον Σεπτέμβριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών (2005-2009) και υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) το 2013, Πέερ Στάινμπρουκ.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψει την κοινοβουλευτική του εντολή, προκειμένου, όπως αναφέρεται στον γερμανικό Τύπο, να ασχοληθεί με την δημιουργία του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος προς τιμήν του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Νοέμβριο.

«Με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας θεωρώ εκπληρωμένη αυτή την προσωπική μου υποχρέωση και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, να παραδώσω την κοινοβουλευτική μου εντολή», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ.

Πριν από λίγες ημέρες το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε διακομματικά τη δημιουργία του Ιδρύματος, η οποία θα ξεκινήσει την 1.1.2017 και θα λαμβάνει ομοσπονδιακή επιχορήγηση,ύψους δύο εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την «Frankfurter Allgemeine Zeitung», θεωρείται βέβαιο ότι ο πρώην υπουργός θα λάβει μια από τις έξι θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Ο κ. Στάινμπρουκ είναι ήδη πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδιωτικού Ιδρύματος «Χέλμουτ και Λόκι Σμιτ».