Δύο πιλότοι της αεροπορίας της Λιβύης, που είχαν λιποτακτήσει στη Μάλτα τον περασμένο Φεβρουάριο, αρνούμενοι να υπακούσουν στις εντολές του καθεστώτος και να βομβαρδίσουν αμάχους, επέστρεψαν σήμερα στη χώρα τους για να ενταχθούν στη νέα πολεμική αεροπορία της Λιβύης.

Οι πιλότοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσουν από τη Βαλέτα αποκάλυψαν ότι είναι οι μοναδικοί εκπαιδευτές της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας και ζήτησαν να μην δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, για λόγους ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες μετά την έναρξη της εξέγερσης, οι δύο πιλότοι αποφάσισαν να πετάξουν με το αεροπλάνο τους στη Μάλτα επειδή τους δόθηκε εντολή από το καθεστώς να βομβαρδίσουν ένα χωριό 1300 κατοίκων.
 
Αμέσως μετά την απογείωσή τους άλλαξαν ραδιοσυχνότητα και κατευθύνθηκαν βόρεια πετώντας χαμηλά για να μην τους εντοπίζουν τα ραντάρ.

Ένας από αυτούς δήλωσε: «Εκείνη τη στιγμή σκεφτόμασταν περισσότερο τη χώρα μας παρά τις οικογένειές μας ή οτιδήποτε άλλο. Εναποθέσαμε τη μοίρα μας στο Θεό και οι προσευχές μας εισακούστηκαν και ο τύραννος ανατράπηκε»

Οι Λίβυοι πιλότοι ευχαρίστησαν τη Μάλτα, ιδίως επειδή η κυβέρνησή της απέρριψε το αίτημα του καθεστώτος του Καντάφι να τους στείλει πίσω, μαζί με το αεροπλάνο τους.