H Αμερική δεν είναι «τόσο διχασμένη όσο ορισμένοι διατείνονται» διαβεβαίωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κι ενώ η οργή για τα περιστατικά αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ και το σοκ από την δολοφονία 5 αστυνομικών στο Ντάλας από ένας βετεράνο στρατιώτη, που γάζωσε με το όπλο του συνολικά 12 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας δεν έχουν κοπάσει.

Ο Μάικα Τζόνσον σκόρπισε το χάος και τον πανικό σε αυτήν την πόλη του Τέξας, υποκινούμενος από την επιθυμία του να σκοτώσει λευκούς αστυνομικούς.

Όμως αυτός ο «παράφρων» δεν αντιπροσωπεύει ούτε τους Αφροαμερικανούς της Αμερικής ούτε «το πνεύμα με το οποίο θα προχωρήσουμε μπροστά» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τη Βαρσοβία μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο ένοπλος του Ντάλας, ένας άνδρας ηλικίας 25 ετών, με γνώση τεχνικών μάχης και έχοντας στο σπίτι του ένα οπλοστάσιο, ήταν απόλυτα ακριβής την ώρα που πυροβολούσε εναντίον των αστυνομικών, προτού τον σκοτώσουν οι ειδικές δυνάμεις. Αρχικά, οι αρχές πίστευαν ότι ήταν μέλος μιας ομάδας.

Ο 25χρονος διέπραξε το έγκλημά του ως εκδίκηση για τη δολοφονία 2 Αφροαμερικανών από αστυνομικούς αυτήν την εβδομάδα, τον ένα στη Λουιζιάνα (νότια) και τον άλλο στη Μινεσότα (βόρεια).

Αυτές οι ανθρωποκτονίες, τις οποίες κατέγραψαν σε βίντεο αυτόπτες μάρτυρες, προκάλεσαν σοκ στην αμερικανική κοινή γνώμη και συνεχίζουν και σήμερα να προκαλούν ρίγη στην χώρα, ενώ αναμένονται νέες διαδηλώσεις.

Ταυτόχρονα οι εκκλήσεις για την αντιμετώπιση των φυλετικών προκαταλήψεων συνεχίζονται κι ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η κατάσταση θα ξεφύγει και νέα βίαια επεισόδια θα συγκλονίσουν τις ΗΠΑ.

«Όταν δοκιμαζόμαστε, δεν πρέπει να διχαζόμαστε. Εμείς είμαστε η Αμερική, με δεσμούς που ενώνουν τον ένα με τον άλλο. Εμείς υπομένουμε, εμείς επιμένουμε, εμείς υψώσουμε το ανάστημά μας, εμείς παραμένουμε αλληλέγγυοι» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Επαφίεται σε εμάς να εγερθούμε, να μιλήσουμε χωρίς περιστροφές για τις ανισότητες στο δικαστικό και ποινικό σύστημα» πρόσθεσε ο ίδιος. «Όταν η σφαίρα ενός δολοφόνου στοχεύει την αστυνομία στο Ντάλας, τραυματίζει επίσης την ψυχή της χώρας» υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα του ανακοίνωσε ότι θα συντομεύσει το ταξίδι του στην Ευρώπη για να μεταβεί στις αρχές της εβδομάδας στο Ντάλας.

Την ίδια ώρα διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους σε πολλές αμερικανικές πολιτείες την Παρασκευή για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Άλτον Στέρλινγκ, που σκότωσε η αστυνομία στο Μπατόν Ρουζ στη Λουιζιάνα και τον Φιλάντο Καστίλε, που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στη Μινεσότα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στην Ατλάντα (Τζόρτζια), στο Χιούστον (Τέξας), το Σαν Φραντζίσκο (Καλιφόρνια) και μπροστά από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.

Στο Φοίνιξ της Αριζόνας η αστυνομία, που δέχθηκε βροχή από πέτρες, απάντησε κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού, ενώ συνέλαβε τουλάχιστον έναν διαδηλωτή.

Σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, αστυνομικοί κατήγγειλαν ότι δέχονται απειλές.

Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα από το Σποκέιν στην Ουάσιγκτον, στο Μπρούκλιν (βορειοανατολικά) έως τη Νέα Ορλέανη, έπειτα από το κάλεσμα του κινήματος “Black Lives Matter”.

Στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντάλας, οι κάτοικοι της πόλης εναπόθεσαν μηνύματα συμπαράστασης και λουλούδια, ενώ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές απέτισαν φόρο τιμής στους 5 αστυνομικούς που δολοφονήθηκαν.

Στο μεταξύ οι έρευνες συνεχίζονται σχετικά με τα κίνητρα του δράστη. Ο Μάικα Τζόνσον υπηρέτησε 6 χρόνια στον στρατό, από το 2009 έως το 2015.

Εστάλη στο Αφγανιστάν τον Νοέμβριο του 2013 όπου υπηρέτησε εκεί έως τον Ιούλιο του 2014, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Dallas Morning News, αποτάχθηκε το 2015 έπειτα από καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ενήργησε ως «μοναχικός λύκος» σύμφωνα με τις αρχές.

«Εκτιμάμε ότι η πόλη είναι πλέον ασφαλής, ο ύποπτος είναι νεκρός και μπορούμε πλέον να επουλώσουμε τις πληγές μας» τόνισε ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς.