Η 9χρονη Suvd-Erdene, μαθήτρια από τη Μογγολία, περνά τέσσερις ώρες την ημέρα εξασκούμενη για να γίνει ακροβάτης, τέχνη που άνθιζε στο παλάτι του Τζένγκις Χαν.

Στηρίζεται στο σαγόνι της και σιγά σιγά τεντώνει και σηκώνει όλο το κορμί της μέχρι τα πόδια της να ακουμπήσουν στο χαλί μπροστά στα μάτια της. Το κάνει τόσο απλά που μοιάζει εύκολο αλλά η αλήθεια είναι πως το πετυχαίνει επειδή εξασκείται από τότε που ήταν έξι χρονών και έχει ήδη αφιερώσει τρία ολόκληρα χρόνια στη σκληρή και σχεδόν απάνθρωπη προπόνησή της.

«Έκλαψα την πρώτη φορά που η δασκάλα μου με έβαλε να κάνω αυτή την άσκηση, ένιωσα να αποθαρρύνομαι», λέει. Πλέον ωστόσο καταφέρνει να κάνει πους άπς χωρίς τα πόδια της να ακουμπούν το έδαφος και να κρέμεται ανάποδα από στύλο στον οποίο στερεώνεται βασικά με τα δόντια.

Και δεν είναι η μόνη. Η 9χρονη προπονείται με άλλα συνομήλικά της κορίτσια στην πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ.

Όπως εξηγεί η Daily Mail, οι Μογγόλοι ακροβάτες είναι καταξιωμένοι και έχουν μεγάλη ζήτηση. Είναι πιθανό να κάνουν διεθνή καριέρα αν καταφέρνουν να τους εντοπίσουν θεατρικοί παραγωγοί όπως εκείνοι του Cirque du Soleil.

Τα ακροβατικά έχουν βαθιές ρίζες στη Μογγολία ήδη από τον 13ο αιώνα και συνήθως παρουσιάζονται από κορίτσια ή νεαρές γυναίκες.

Προπονήτρια της Suvd-Erdene είναι η 22χρονη Urangoo, ακροβάτης τρίτης γενιάς, που εγκατέλειψε τα δικά της όνειρα για μεγάλη καριέρα εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε στην κρίσιμη ηλικία των 12.

Η μικρή Shinezul, που προπονείται μαζί με τη Suvd-Erdene, λέει πως δεν ενδιαφέρεται να βγάλει λεφτά από τα ακροβατικά, θέλει μόνο να κάνει τη χώρα της περήφανη. «Το όνειρο του μογγολικού λαού είναι να παρουσιάσει τον πολιτισμό και την τέχνη της Μογγολίας σε όλο τον κόσμο και γι’ αυτό θέλω να γίνω η καλύτερη ακροβάτης σε όλο τον κόσμο», εξηγεί.

balet3 balet4 balet5 balet1 balet2 balet6 balet7 balet8