Ο υπουργός Τουρισμού της Βραζιλίας Πέδρο Νουβάις παραιτήθηκε χθες λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και άλλα παραπτώματα, ανακοίνωσε το γραφείο του αντιπροέδρου και η υπουργός Επικοινωνιών Ελένα Τσάγκας.

Είναι ο πέμπτος κυβερνητικός υπουργός που αναγκάζεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ εφέτος.

Η παραίτηση του Νουβάις υπογραμμίζει για άλλη μια φορά το πόσο ευμετάβλητη είναι η ισορροπία στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού, με τη Ρουσέφ να προσπαθεί να ελέγξει τις έριδες στο εσωτερικό του που εν μέρει αποδίδονται στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει.

Ο Νουβάις κατηγορήθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, ότι χρησιμοποίησε κρατικούς πόρους για να προσλάβει μια καμαριέρα και έναν οδηγό για τη σύζυγό του όταν ήταν μέλος του Κογκρέσου, από το 2003 ως το 2010.

Ο Νουβάις, ο οποίος είχε ήδη γίνει στόχος πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων διότι φέρεται να διεκδίκησε ως έξοδα παράστασης τις πληρωμές του σε ένα μοτέλ που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται για αγοραίο σεξ, αναμενόταν να δώσει στην δημοσιότητα μια επίσημη ανακοίνωση.

Ο πολιτικός είναι μέλος του κόμματος του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας (PMDB), του μεγαλύτερου εταίρου του συνασπισμού υπό τη Ρουσέφ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de S?o Paulo, την παραίτησή του είχε ζητήσει η ίδια.

Οι περικοπές των κρατικών δαπανών που αποφάσισε να επιβάλει η Ρουσέφ εφέτος έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από πολλούς πολιτικούς. Την κατάσταση έχει επιδεινώσει για την κυβέρνηση μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς και οι συγκρούσεις λόγω πολιτικών διαφωνιών, που έχουν εξωθήσει σε παραίτηση πέντε υπουργούς σε τρεις μήνες.

Η αποχώρηση του Νουβάις δεν αναμένεται να επηρεάσει τις προετοιμασίες της Βραζιλίας εν όψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίου ντε Ζανέιρου, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.