Αντιπρόταση στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες με ένα νέο σχέδιο, σκοπεύει να καταθέσει η προεδρία της Σλοβακίας, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Ντενίζα Σάκοβα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα, χαρακτήρισε «μη πρακτικό και μη ρεαλιστικό» το σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ενώ ανέφερε πως η νέα πρόταση της Προεδρίας θα επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας, κυρίως οικονομικής, προς τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο.

Σε αυτές συγκαταλέγονται κυρίως η Γερμανία, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία καθώς αποτελούν τον «τελικό προορισμό» των προσφύγων. «Οι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται στην Σλοβακία εξαφανίζονται σε 24 ώρες γιατί δεν είναι εδώ που θέλουν να μείνουν. Θέλουν να πάνε στη Δυτική Ευρώπη για λόγους οικογενειακούς ή οικονομικούς, αφού οι παροχές εκεί είναι υψηλότερες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανέφερε πως η πρόταση της Επιτροπής δεν εκφράζει αρκετές χώρες, κυρίως της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, και πως η προεδρία της Σλοβακίας θα ηγηθεί νέων διαβουλεύσεων έτσι ώστε να ακουστούν και άλλες «εναλλακτικές».