Σάλος έχει προκληθεί στην Αυστραλία από την απόφαση του ομογενή γερουσιαστή Νίκου Ξενοφώντα να κατονομάσει έναν Καθολικό ιερέα ο οποίος φέρεται να βίασε πριν πολλά χρόνια τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Αδελαΐδας.

Ο ομογενής γερουσιαστής βρίσκεται, πλέον, σε «μάχη» με την Καθολική Εκκλησία της νότιας Αυστραλίας κατηγορώντας την ότι δεν έκανε κάτι για την υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης και έτσι ο ίδιος υποχρεώθηκε να κατονομάσει στο Κοινοβούλιο, τον ιερέα που βαρύνεται με τις καταγγελίες.

Ο Ξενοφών αποφάσισε να μιλήσει από το βήμα της γερουσίας,επειδή η Καθολική Εκκλησία στη νότια Αυστραλία, αν και γνώριζε εδώ και τέσσερα χρόνια για τις καταγγελίες, δεν έκανε τίποτα για να τις αντιμετωπίσει.

Ο ιερέας υπηρετεί στην ενορία του Μπράιτον,στην Αδελαΐδα, εδώ και 11 χρόνια και «οι ενορίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν για τα καταγγελλόμενα», είπε ο ομογενής.

Να σημειωθεί ότι ο Ξενοφών, πριν προβεί στην ενέργειά του, είχε στείλει τελεσίγραφο στην Καθολική Εκκλησία να παύσει τον ιερέα, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, ειδάλλως θα τον κατονόμαζε στην γερουσία.

Η Καθολική Εκκλησία αρνήθηκε και ο ομογενής πολιτικός, έκανε πράξη την προειδοποίησή του. Η δικαιολογία της Καθολικής Εκκλησίας, ήταν πως δεν μπορεί να παύσει τον ιερέα, λόγω των ιερών κανόνων και άλλων διαδικασιών για δίκαιη μεταχείριση του προσώπου.

Εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας της νότιας Αυστραλίας, εξέφρασε αποτροπιασμό για την ενέργεια του κ. Ξενοφώντα, ο οποίος δηλώνει ότι έχει την συνείδησή του ήσυχη και πως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού στηρίζει την ενέργειά του.