Διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων που είχε απλώσει τα πλοκάμια του στην Ευρώπη και στο οποίο συμμετείχαν ακόμη και τελωνειακοί, εξάρθρωσε η αστυνομία της Σλοβενίας.

Συνολικά συνελήφθησαν 17 άτομα, ενώ το κύκλωμα είχε 24 μέλη. Ανάμεσά τους, ήταν 18 Σλοβένοι, τρεις Σέρβοι, δύο Αυστριακοί και ένας υπήκοος της ΠΓΔΜ.

Το κύκλωμα διακινούσε μεγάλες ποσότητες τσιγάρων από χώρες – πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Μάιο του 2009 έως το Φεβρουάριο του 2010, δήλωσε ο διοικητής της εγκληματολογικής υπηρεσίας της αστυνομίας, Μάριαν Φανκ.

Στις έρευνες συμμετείχαν αστυνομικοί από την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, δήλωσε ο διοικητής της εγκληματολογικής υπηρεσίας της σλοβενικής αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν έρευνες σε 25 σπίτια, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 215.000 τσιγάρα, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 24.000 ευρώ. Επίσης, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και το ποσό των 45.000 ευρώ.

Συνολικά, κατασχέθηκαν 3,2 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα αξίας 325.000 ευρώ, που είχαν κατασκευαστεί στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, διακινήθηκαν στη Σλοβενία και στη συνέχεια προωθήθηκαν σε χώρες της ΕΕ, κυρίως στη Γερμανία και την Αυστρία.

«Οι έρευνες διήρκεσαν έναν χρόνο και ολοκληρώθηκαν στις 21 Ιουλίου», δήλωσε ο κ. Φανκ. Στο τελικό στάδιο εξάρθρωσης του δικτύου συμμετείχαν 139 Σλοβένοι αστυνομικοί απ’ όλη τη χώρα.