Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα από τα μέλη του Κογκρέσου να υιοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση το σχέδιο ύψους 447 δισ. δολαρίων για την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καλώντας τους να απαρνηθούν τα μικροκομματικά παιγνίδια.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να κατατεθεί απόψε στο Κογκρέσο για έγκριση.

Κρατώντας ένα χοντρό φάκελο, ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε το αίτημά του προς τους βουλευτές και τους γερουσιαστές να βοηθήσουν για την καταπολέμηση της ανεργίας στις ΗΠΑ στη σχετική ομιλία που εκφώνησε σήμερα από το Λευκό Οίκο, περιβαλλόμενος από πυροσβέστες, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς και εργάτες.

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε τα συνδικάτα των επαγγελματιών αυτών ότι θα επωφεληθούν από τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που περιλαμβάνονται στην «Αμερικανική Πράξη Θέσεων Εργασίας», το οποίο παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη σε ομιλία του ενώπιον των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι οι ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν παρόμοια μέτρα. «Είναι ένα σχέδιο νόμου που στηρίζεται σε ιδέες τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπλικάνων. Και είναι ένα σχέδιο νόμου που το Κογκρέσο οφείλει να υιοθετήσει. Όχι μικροπαιγνίδια. Όχι πολιτικάντικη πολιτική. Όχι καθυστέρηση», σημείωσε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος είναι υποψήφιος για τις προεδρικές του 2012, προσέθεσε ότι ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι αρνούνται τις θέσεις αυτές κατ’ αρχήν για να τον φέρουν σε δύσκολη θέση.

«Τα έχουμε δει αρκετά πια αυτού του είδους τα πράγματα. Αυτό δεν είναι κάτι σοβαρό όταν όλα πάνε καλά, όμως είναι ένα πρόβλημα όταν η χώρα διασχίζει μια δύσκολη περίοδο», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η μη υιοθέτηση του σχεδίου του θα είναι σαν «να αυτοτραυματιζόμαστε».

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ εξέφρασε σήμερα τη βούληση να εργαστεί με τον Λευκό Οίκο πάνω στο θέμα αυτό.

«Αν έχουμε μια διαφορετική αντίληψη πάνω στο θέμα αυτό από αυτή που χρειάζεται για να υποστηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα μας, ευχαριστούμε τον πρόεδρο για τη δέσμευσή του να στείλει το σχέδιο νόμου στο Κογκρέσο και θα ζητήσουμε αμέσως από το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) να το αξιολογήσει», σημείωσε.

«Μόλις λάβουμε την ανάλυση του CBO, θα μπορούμε να αρχίσουμε την εξέταση των διαφόρων στοιχείων του σχεδίου νόμου του προέδρου Ομπάμα», πρόσθεσε ο Μπένερ σε ανακοίνωσή του.

Οι βουλευτές θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά το σχέδιο νόμου και το τελικό προϊόν θα πρέπει να περιλαμβάνει ιδέες και από τα δύο κόμματα, σημείωσε.

«Ελπίζω ότι θα μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να υλοποιηθούν οι καλύτερες ιδέες και των δύο κομμάτων και να βοηθήσουμε να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στη δουλειά», υπογράμμισε.