«Η εθνοτική ένταση αυξάνεται στη χώρα, αλλά εάν οι αρχές αποπειραθούν να προχωρήσουν σε υπερβολικά σκληρή καταστολή ενδέχεται να υποσκάψουν τη σταθερότητα» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Σε ομιλία του προς Ρώσους και ξένους ειδικούς, ο Μεντβέντεφ απέφυγε ξανά να αποκαλύψει εάν θα είναι αυτός ή ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν που θα διεκδικήσει νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο.

Είπε όμως πως θέλει να ζήσει σε ένα «σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος» και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να φιμωθούν οι φωνές που ασκούν κριτική, σχόλια ξεκάθαρα απευθυνόμενα σε φιλελεύθερους πολιτικούς και επιχειρηματίες στη Ρωσία, με τα οποία πιθανώς επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τον Πούτιν.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της χώρας, αλλιώς δε θα έχουμε καθόλου χώρα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ μιλώντας στο Global Policy Forum — το οποίο υποστηρίζει το Κρεμλίνο — στην πόλη Γιάροσλαβ, περίπου 250 χλμ. βόρεια της Μόσχας.

Ο Μεντβέντεφ τόνισε πως «ο αυτονομισμός και η τρομοκρατία» δεν έχουν ηττηθεί, αναφερόμενος στην εξέγερση που αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο στο Βόρειο Καύκασο.

Όμως οι προτροπές να παραβλεφθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η φτώχεια ή ο εξτρεμισμός δεν μπορούν να έχουν κανένα αποτέλεσμα, είπε.

Πολλοί αναμένουν ότι ο 58χρονος Πούτιν θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος τον Μάρτιο. Ο 45χρονος Μεντβέντεφ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να παραμείνει στο θώκο αλλά πιστεύεται ότι είναι απίθανο να συγκρουστούν και ο Πούτιν εκτιμάται ότι θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Ο Μεντβέντεφ άρχισε την 30λεπτη ομιλία του καλώντας να υπάρξει ενός λεπτού σιγή για τα 43 θύματα, περιλαμβανομένων και των Ρώσων και ξένων αθλητών μιας από τις κορυφαίες ομάδες χόκεϊ επί πάγου στη χώρα, από τη συντριβή ενός αεροσκάφους Yak-42 στο αεροδρόμιο της πόλης.

Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Πούτιν στην ομιλία του, επισήμανε πάντως πως η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει το ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων και να συμβάλλει να αναπτυχθεί μια ατμόσφαιρα «ελεύθερης δημιουργικότητας»–υιοθετώντας ένα ρητορικό σχήμα πολύ διαφορετικό από εκείνο του πολιτικού του μέντορα.

Εγείροντας θέματα όπως οι εντάσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων εντός της ρωσικής ομοσπονδίας και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ο Μεντβέντεφ έθιξε δύο από τα προβλήματα που αναμένεται να παίξουν ρόλο εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου.

Το ποσοστό των φτωχών, είπε ο Μεντβέντεφ, αυξήθηκε στο 15% του πληθυσμού εφέτος από 12,8% το 2010, αν και παραμένει αισθητά χαμηλότερο από εκείνο που καταγραφόταν αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 (πάνω από 30%).

«Το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού κερδίζει 15πλάσια από το φτωχότερο 10%», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Πάντως σημείωσε ότι δεν χρειάζονται ριζοσπαστικές πολιτικές, όπως λένε πολιτικές δυνάμεις που θεωρούνται πιο δεξιές από τον ίδιο. «Πρέπει να αναπτυχθούμε, αλλά να το κάνουμε με αρμονικό και σταδιακό τρόπο», υποστήριξε ο ρώσος πρόεδρος.